Abrašica ali Abraščica (Artemisia abrotanum)

  Abrašica ali Abraščica (Artemisia abrotanum) 1
  Deli naprej

  Abrašica ali Abraščica (Artemisia abrotanum) je trajnica iz rodu pelinov, ki izvira iz osrednje Azije in ima tudi  veliko drugih imen kot so, abarat, abratica, abrotnica, avber, božja matica, lažji pelin, svetogorski grben.
  Zelo je bila poznana v ljudskem zdravilstvu in so jo uporabljali pri prebavnih motnjah, pri želodčnem in črevesnem katarju, za odpravljanje različnih vnetjih in okužbah, za hitrejše izločanje seča in potu. Abrašico so uporabljali tudi ob pomanjkanju apetita, odpravljanju slabokrvnosti, kašlja in driske, z obkladki so zdravili tudi manjše poškodbe in ozebline.

  Zdravilni učinki in uporaba

  Zaradi grenkih eteričnih olj, alkaloida abrotin in čreslovine, ki jih abrašica vsebuje, se je uporaba abrašice v zdravilne namene ohranila, saj nam pomaga pri razdražljivosti, nas pomirja, blaži različna vnetja in pospešuje izločanje seča in potu.  Zelo nam pomaga pri glavobolu, prebavnih motnjah, apetitu, slabokrvnosti, kašlju in driski. Pripravke iz listov abrašice uporabljamo tudi za obkladke pri ozeblinah udarninah.

  Nabiranje in shranjevanje

  Abrašica ali Abraščica (Artemisia abrotanum) je trajnica, ki uspeva po celi Sloveniji, najdemo jo v naravi, lahko pa jo gojimo tudi doma v vrtu, zraste v višino tudi do enega metra, steblo zraste pokončno, listi pa so suličasti, spodnja stran listov je poraščena s kratkimi gostimi sivimi dlačicami, po zgornji pa so listi gladki in goli. Rastlina cveti od avgusta do oktobra, njeni cvetovi pa so bledo rumeni, je zanimiva po tem, da ima vonj po citronki, je pa zelo grenkega okusa, v zdravilne namene nabiramo samo liste, ki jih uporabljamo sveže ali posušene. Liste nabiramo v suhem vremenu stran od cest in mest, nabrane liste posušimo v senčnem zračnem prostoru, pomagamo pa si lahko tudi s sušilcem za sadje in zelenjavo, pri tem moramo biti pazljivi da temperatura ne presega 30 °C. Posušene liste hranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil. Pravilno posušeni in shranjeni listi so uporabni najmanj dve leti.

  Priprava in uporaba čajev in pripravkov

  Čaj pripravimo tako, da žličko posušenih listov čez noč namočimo v 250 ml vode, čaj pijemo skozi cel dan, saj nam pomaga pri naštetih težavah, čisti organizem, pospešuje potenje in žene na vodo.

  Poparek iz posušenih listov pripravimo tako, da eno čajno žličko prelijemo z 200 ml vroče vode, počakamo 3 minute nato čaj precedimo.

  Tinkturo za zunanjo uporabo pripravimo tako, da 200 g posušenih listov namočimo v 1 liter domačega žganja in počakamo 3 do 4 tedne, nato precedimo in shranimo v stekleničkah.

  Zaradi močnega eteričnega olja listi odganjajo žuželke, zato liste dajemo lahko tudi med obleke, da nam preženejo molje.

  Kot začimba v kuhinji se listi, sveži ali suhi, največkrat uporabljajo za mesne jedi, omake, dodatek hladnim pijačam, sladoledu.

  Pripravkov iz listov abrašice, njihovo uporabo odsvetujemo nosečnicam, doječim materam in otrokom mlajšim od 12 let.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.