Zdravilo iz domače lekarne: zlati med

  Zdravilo iz domače lekarne: zlati med 1
  Deli naprej

  Ste že slišali za zlati med? Zlati med je krasno zdravilo iz domače lekarne v času prehladnih obolenj, ki bo pregnalo prehlad še preden se bo-le ta uspel do konca razviti.
  Za pripravo zlatega medu potrebujete le dve sestavini in kar je najboljše, naredite ga lahko vnaprej in ga imate tako na zalogi za dni, ko ga boste potrebovali.

  Zlati med

  Zlati med je svoje ime dobil po svojih sestavinah in sicer kurkumi in medu.

  Zlati med uživamo, ko začutimo, da se je naš imunski sistem oslabil in, ko že začutimo prve simptome gripe in prehlada.

  Tako med kot kurkuma delujeta blagodejno na naše telo.

  Med

  Med ima na naše telo mnoge blagodejne učinke. Predstavlja vir energije in na nas deluje pomirjevalno. Varuje pred okužbami in bakterijami, virusi. Pomirja kašelj in je na sploh dobro poznano ljudsko zdravilo. Vsebuje vitamine (B1, B2, B6, C …) in minerale (baker, natrij, kalij, fosfor, kalcij, magnezij, železo, mangan, silicij).

  Kurkuma

  Kurkuma ima antiseptične učinke, deluje tudi kot antioksidant.  Pozitivno vpliva na nižanje ravni holesterola v krvi in varuje srce in ožilje.
  Odlična je tudi za lajšanje bolečin v grlu. Vpliva tudi na zniževanje povišane telesne temperature.

  Priprava zlatega medu

  Priprava je povsem enostavna, potrebujemo pa:

  • 2 žlici kurkume v prahu,
  • 200 g medu.

  V skodelico odmerimo med (pri tem pazimo, da med zajemamo z leseno, plastično ali keramično žlico, saj bi v nasprotnem primeru med izgubil vse zdravilne učinkovine). Vrsta medu ni pomembna, uporabimo lahko cvetličnega, akacijevega, kostanjevega, gozdnega, smrekovega, … Medu dodamo še kurkumo v prahu in obe sestavini dobro premešamo med seboj (tudi mešamo z leseno žlico) tako, da dobimo enotno zmes – zlati med.

  Dobljen pripravek predevamo v manjši steklen kozarec in ga dobro zapremo. Tako pripravljen zlati med je pripravljen, da ga pospravimo v našo domačo lekarno, kjer bo počakal na trenutek, ko ga bomo potrebovali.

  Kako uživamo zlati med?

  Zelo pomembno je, da zlati med uživamo s keramično, plastično ali leseno žlico. Nikoli ga ne uživamo s kovinsko.

  Zlati med uživamo lahko preventivno in sicer v času prehladnih obolenj lahko vsak dan zaužijemo polovico čajne žličke zlatega medu na dan.

  Če pa zlati med jemljemo z namenom zdravljenje prehlada ali gripe, moramo takoj, ob prvih simptomih obolenja, pričeti  z jemanjem zlatega medu.

  In sicer v naslednjih odmerkih:

  Prvi dan
  na vsake pol ure vzamemo polovico čajne žličke zlatega medu.
  Drugi dan zlati med uživamo na dve uri, prav tako pol čajne žličke na odmerek.
  Tretji dan zlati med zaužijemo trikrat dnevno po pol čajne žličke pripravka.

  Že po nekaj dneh jemanja boste opazili izboljšanje simptomov prehlada, ali pa bodo le-ti popolnoma izginili.

  Kako ga vzeti

  Zlati med lahko zaužijemo samostojno. V tem primeru ga nekaj časa pustimo v ustih, šele nato ga pogoltnemo. Vsaj 20 minut po zaužitju ne pijemo.

  Lahko pa ga zmešamo s toplim, nesladkanim čajem (temperatura naj bo do največ 40 °C) ali mlekom (tudi mleko naj ne presega 40 °C).

  4/5 - (8 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.