Zdravilni pripravki iz vijolice: čaj in sirup

  Zdravilni pripravki iz vijolice: čaj in sirup 1
  Deli naprej
  • 112
   Shares

  Vijolica, Viola odorata, je dobro poznano zelišče v ljudskem zdravilstvu in njeni učinki so zelo blagodejni. Zato si v pomladnem času le naberite vijolico, da jo boste imeli pri roki v času, ko jo boste potrebovali. Za čaj lahko nabirate celotno rastlino: liste, cvetove in korenine. Danes spoznajmo kar tri različne načine priprave čaja iz vijolice.

  Čaj iz vijolice

  V suhem in lepem vremenu si lahko naberemo cvetove in liste vijolice, ki jih posušimo in shranimo v primerno embalažo in si tako lahko kasneje, ko vijolice ni več moč nabrati v naravi, skuhali čaj iz vijolice, ki pomaga zdraviti oziroma lajšati mnogo težav.

  Čaj tako pijemo pri prehladu, bronhitisu in nasploh za zdravljenje dihal, saj pomaga pri izkašljevanju (tudi pri oslovskem kašlju), zdravi vneto in boleče grlo (v ta namen čaj vijolice grgramo). Čaj vijolice pomaga pri lajšanju težke sape. Čaj (listi in cvetovi vijolice) grgramo tudi pri vnetju ustne sluznice.

  Čisti kri in posredno tako pomaga tudi pri zdravljenju kožnih bolezni, s čajem si lahko tudi izpiramo prizadeta mesta na koži. Pomaga tudi pri odpravljanju mozoljev.

  Čaj, ki ga skuhamo iz listov, cvetov in korenin se odlično obnese pri zdravljenju vnetja ledvic.

  Čaj vijolice deluje pomirjevalno in pomirja živce, histerijo, pomirja občutek strahu in umirja živčni utrip srca. Pomaga tudi zoper nespečnost.

  Primeren je tudi za zdravljenje ošpic in škrlatinke pri otrocih, saj pospeši njuno zdravljenje. Skuhamo pa čajno mešanico iz: vijolice, mete, žajblja in rmana, čaju pa dodamo še malo mleka in medu. Otrok naj vsako uro popije po 1 žlico takšnega čaja.

  ”Klasičen” čaj iz vijolice

  Tako pripravljen čaj pomaga pri vseh zgoraj opisanih težavah in je primeren tako za pitje kot izpiranje ali grgranje.

  Sestavine za pripravo čaja iz vijolice:

  • 1-2 čajni žlički posušene vijolice (listi+cvetovi),
  • 2,5-3 dl vode.

  Priprava

  Zel denemo v hladno vodo in vse skupaj segrevamo do vretja. Ko zavre, odstavimo in pustimo, da stoji 1-2 minuti, nato precedimo. Pijemo nesladkan ali sladkan čaj (najbolje bo, če ga sladimo z medom). Za grgranje in izpiranje uporabimo nesladkan čaj.

  Čaj-sirup vijolice

  Gre sicer za čaj, a ga zgostimo s sladkorjem, tako, da dobimo sirup, ki je odlično zdravilo pri prehladu in kašlju. Še posebej je primeren za otroke, ki naj zaužijejo 3 žlice takšnega sirupa na dan.

  Sestavine za pripravo s sladkorjem zgoščenega čaja vijolice:

  • 3 pesti svežih cvetov vijolice,
  • 1 kilogram sladkorja,
  • 1 liter vode.

  Priprava

  V vodo damo cvetove vijolice in sladkor, vse skupaj malo premešamo in pustimo namočeno 12 ur. Po 12 urah segrejemo na vodni kopeli, da se segreje in se sladkor stopi, precedimo in prelijemo v steklenice.

  Čaj za zdravljenje bronhitisa

  Sestavine za čaj iz vijolice za zdravljenje bronhitisa:

  • 1-2 žlički posušenih listov vijolice (lahko tudi cvetov),
  • 2,5-3 dl mleka,
  • 1 žlica medu.

  Priprava

  Mleko segrejemo, da zavre in z njim prelijemo zel, ki smo jo dali v skodelico. Pokrijemo in pustimo stati 15 minut, nato precedimo. Ko se nekoliko ohladi dodamo še med. Za zdravljenje bronhitisa pijemo 3 skodelice tako pripravljenega čaja na dan (vsakič si pripravimo svež čaj).


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.