Zdravilni pripravki iz trobentice: sirup, tinktura in vino

  Zdravilni pripravki iz trobentice: sirup, tinktura in vino 1
  Deli naprej

  Trobentica, Primula veris,  je res vsestranska zel. Cvetove lahko jemo sveže, lahko jih poparimo in pripravimo kot čaj (bodisi iz svežih ali posušenih cvetov), lahko pa si iz trobentice pripravimo tudi zdravilne pripravke kot so: sirup, tinktura in vino. Poglejmo kako pripraviti slednje in pri čem vse nam lahko pomagajo.

  Sirup iz trobentice

  Sirup iz trobentice pripravimo podobno kot sirup iz smrekovih vršičkov. Obnese se v času prehladnih obolenj, saj pomaga pri izkašljevanju in ga lajša. Uživajo ga lahko tudi otroci. In sicer do tri čajne žličke sirupa na dan odrasli, otroci 1-2 žlički dnevno. Sirup iz trobentice je tudi odlično krepčilo za srce.

  Za sirup iz trobentice potrebujemo:

  • cvetove trobentic,
  • sladkor (lahko tudi kristaliziran med).

  Priprava sirupa iz trobentice

  Poleg cvetov in sladkorja potrebujemo tudi poljubno velik steklen kozarec s pokrovčkom. V čist in suh kozarec najprej naložimo plast sveže nabranih cvetov trobentice. Čez nasujemo plast sladkorja. Obe sestavini nalagamo izmenično, zadnja plast naj bo sladkor. Ko je kozarec poln, ga zapremo in pokrijemo s krpo. Tako pokritega s krpo postavimo na sočno mesto za 3-4 tedne in pustimo, da se sladkor stopi. Precedimo in shranimo v kozarčku ali v steklenici. Hranimo v suhem, hladnem in temnem prostoru.

  Tinktura iz trobentice

  za pripravo tinkture potrebujemo korenine trobentice. Tinktura iz trobentice ima pomirjevalni učinek in jo lahko uživamo dlje časa, ne da bi obstajala nevarnost, da bi postali odvisni oz. bi se telo navadilo nanjo. Zaužijemo lahko do 15 kapljic tinkture dnevno, ki jo raztopimo v kozarcu vode in pijemo dvakrat dnevno.

  Za tinkturo iz trobentice potrebujemo:

  • 20 dag svežih koreninic trobentice,
  • 1 liter žganja (naj bo 50-60%).

  Priprava tinkture iz trobentice

  Potrebujemo tudi steklenico in zamašek. Koreninice, ki jih naberemo bodisi zgodaj spomladi ali pozno jeseni, očistimo in jih narežemo čim bolj na drobno. Namočimo jih v žganje in pustimo stati 3 tedne na sobni temperaturi. V tem času vsebino steklenice občasno pretresemo. Nato precedimo in tinkturo iz trobentice hranimo v temni, dobro zaprti steklenici v hladnem in temnem prostoru.

  Vino iz trobentice

  Pater Simon Ašič vino iz trobentice priporoča kot krepčilo za srce. Za krepitev srca zaužijemo požirek vina na dan. Srčni bolniki pa naj popijejo do 2 žlice vina iz trobentice na dan.

  Za pripravo vina iz trobentice potrebujemo:

  • 1 liter belega vina,
  • 3-4 pesti cvetov trobentice.

  Priprava vina iz trobentice

  Priprava tega pripravka iz domače lekarne je zelo enostavna. V belo vino za 2-3 tedne namočimo cvetove trobentic (brez zelenih cvetnih koškov), pri čemer pazimo, da so cvetovi pokriti z vinom.  Pustimo namočeno na sobni temperaturi. Po tem času precedimo in vino hranimo v steklenici v hladnem in temnem prostoru.

  5/5 - (2 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.