Zdravilni pripravki iz suličastega trpotca

  Zdravilni pripravki iz suličastega trpotca 1
  Deli naprej

  Ozkolistni trpotec, imenovan tudi suličasti trpotec, Plantago lanceolata, je tako kot njegova sorodnika, srednji in veliki ali širokolistni trpotec, zelo zdravilen in spada med ene prvih zdravilnih rastlin. Danes spoznajmo nekatere zdravilne pripravke iz suličastega trpotca, ki lepo dopolnijo domačo zeliščno lekarno. To so: olje iz suličastega trpotca, sok suličastega trpotca in čaj suličastega trpotca. Pa si kar poglejmo kako jih pripraviti in pri čem nam lahko pomagajo.

  Olje suličastega trpotca

  Olje suličastega trpotca je cenil tudi pater Simon Ašič. Priporočal ga je za uporabo ob pikih žuželk. Če olja nimate si lahko v tem primeru pomagate tudi s svežim listom suličastega trpotca, ki ga zmečkate med prsti in položite na mesto pika.
  Olje se odlično obnese tudi pri zdravljenju vnetja ušes. V ta namen z oljem navlažimo manjši košček vate in ga denemo v uho.

  Za pripravo olja iz suličastega trpotca potrebujete:

  • oljčno olje,
  • sveže liste suličastega trpotca.

  Priprava

  Sveže liste namočimo v oljčnem olju (listov naj bo toliko, da so vsi v olju) in pustimo na sobni temperaturi 3-4 tedne, nato precedimo in olje hranimo v temni steklenici v temnem in suhem prostoru.

  Sok, ki ga iztisnemo iz listov suličastega trpotca

  Svež sok suličastega trpotca je vsestransko uporaben in resnično deluje. In kar je najboljše, skorajda vedno ga imamo pri roki, če smo le blizu narave in kakšnemu travniku.

  Svež sok je tako zelo učinkovit pri pikih žuželk (komarji, čebele …), pomaga tudi pri odrgninah, ranah, opeklinah … In kako ga uporabimo? Enostavno, list zmečkamo med prsti in sok nanesemo na mesto pika, rane, opekline …

  Čaj iz listov suličastega trpotca

  Čaj nekako velja za najbolj priljubljen in za pripravo najenostavnejši pripravek iz zelišč. Nič drugače ni pri trpotcu. Čaj iz suličastega trpotca tako pomaga pri prehladnih obolenjih, predvsem suhem in dražečem kašlju, spodbuja čiščenje sluzi iz pljuč, pitja čaja se priporoča tudi tistim, ki imajo težave s pokašljevanjem in imajo slaboten oziroma hripav glas. Pomaga tudi pri vnetju mandljev.
  Čaj čisti tudi ledvice in kri ter se dobro obnese pri zdravljenju zlate žile in urejanju premočnih menstruacij in belega toka.

  Sestavine za pripravo skodelice čaja iz suličastega trpotca:

  • 2 zvrhani čajni žlički listov,
  • 2,5-3 dl vode.

  Priprava

  Zel denemo v skodelico, prelijemo s hladno vodo in pustimo stari 1-2 uri. Nato precedimo in vodo, v kateri so bili namočeni listi suličastega trpotca nekoliko segrejemo (na temperaturo primerno za pitje). Na dan lahko popijemo 1 skodelico čaja iz suličastega trpotca, ki pa jo pijemo po požirkih skozi cel dan. Pijemo nesladkan čaj.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.