Zdravilni pripravki iz sončnice

  Zdravilni pripravki iz sončnice 1
  Deli naprej

  Sončnična semena so polna koristnih hranil in jih uporabljamo v industriji, kozmetiki, medicini in seveda za prehrano, tako ljudi kot živali, saj so neolupljena semena pri gozdnih pticah v zimskem času zelo priljubljena.
  Za prehrano in medicino uporabljamo strojno oluščena semena, saj je ročno luščenje preveč zamudno. Največ semen uporabimo za stiskanje, da pridobimo sončnično olje. Poznamo dva načina pridobivanja olja, hladno stiskanje iz  najkvalitetnejših semen, kjer je sestava olja v celoti ohranjena in toplotno stiskanje za pridobivanje olja za industrijo.

  Uporaba sončničnih semen v medicini

  Sončnična semena so bogata z antioksidanti,  zato pomagajo pri bolečih sklepih, astmi in razdraženi koži. Uporaba semen sončnic je v ljudski medicini že stoletje poznana kot sredstvo za pomoč pri izkašljevanju, vnetju grla in zdravljenju bronhitisa. Sončnična semena so tudi priporočljiva za odvajanje vode iz telesa, zdravljenju depresije, spodbujajo zdravje srca, ožilja in za izboljšanje razpoloženja.  Magnezij, ki je prisoten v semenih, pozitivno deluje na delovanje mišičnega in skeletnega sistema, živcev in krepi imunski sistem. Za krepitev in ohranitev  svojega zdravja  je potrebno zaužiti 60 ml sončničnih semen dnevno.

  Čaj iz sončničnih semen in čaj iz cvetnih listov

  Čaj iz sončničnih semen nam po ljudskem izročilu čisti kri in izboljšuje cirkulacijo krvi, zmanjšuje občutek mraza, utrujenosti, pomaga celemu telesu, saj mu vrača energijo.

  Poparek iz očiščenih sončničnih semen pripravim tako, da 1 žlico semen prelijemo z 250 ml vrele vode, lonček pokrijemo za 2 uri, nato čaj precedimo in ga pijemo zjutraj, na tešče, po eno skodelico.

  Čaj iz cvetnih listov sončnice

  Čaj iz suhih cvetnih listov sončnice, Helianthus annuus, so že v ljudski medicini uporabljali za blažitev prehladov in gripe in je tudi v današnjem času odlično sredstvo za znižanje telesne temperature in izpiranje obolelega grla. Cvetne liste posušimo v senčnem zračnem prostoru, da obdržijo tudi svojo čudovito rumeno barvo.

  Uporaba sončničnega olja v medicini

  Sončnično hladno stiskano olje vsebuje veliko  nenasičenih maščobnih kislin, vitaminov B,B1,B2,D in E ter mineralov (fosfor, selen, magnezij). Olje po kitajski medicini ugodno vpliva na človeško telo, pri bolečinah v trebuhu, glavobolu, vrtoglavici in astmi. Priporočljivo je, da hladno stiskano olje zaužijemo v jutranjem času; 1 – 2 žlici dnevno.

  Negovalna maska za obraz

  Iz sončničnih semen, ki so bogata z vitaminom E, lahko pripravimo zdravilno masko za obraz. Žlico semen zmeljemo v kavnem mlinčku, v posodico damo žličko vode, žličko medu in žličko rastlinskega olja, dobro premešamo, nato pa dodamo še mleta zrna sončnice, ponovno premešamo in dobljeno maso nanesemo na obraz. Počakamo 30 do 35 minut, nato naneseno masko speremo z mlačno vodo.

  Nasvet

  Če našemu telesu primanjkuje vlaknin, lahko pride do številnih zdravstvenih težav, kot so zaprtost, napenjanje hemoroidov, rak debelega črevesa in mnoge druge težave, zato uživajte semena sončnic, ki vsebujejo veliko prehranskih vlaknin.

  5/5 - (2 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.