Zdravilni pripravki iz šentjanževke: olje, čaj in tinktura

  Zdravilni pripravki iz šentjanževke: olje, čaj in tinktura 1
  Deli naprej
  • 57
   Shares

  Šentjanževka, Hypericum perforatum, je poznana tudi kot Janezova kri ali zel Janeza Krstnika. Legenda namreč pravi, da naj bi kri obglavljenega mučenika, Janeza Krstnika, tekla v rumene cvetove šentjanževka. In, če cvetove te rastline pomečkamo med prsti, iz njih priteče rdečkast izcedek.

  Iz šentjanževke lahko pripravimo različne pripravke. Tokrat o pripravi šentjanževega olja ter čaja in tinkture iz šentjanževke.

  Šentjanževo olje

  Šentjanževo olje je vse dobro poznano.
  Uporabljamo ga za nego suhe in razdražene kože. Primeren je za lajšanje opeklin nastalih po sončenju. Lajša občutek razdražene kože in pospešuje procese zdravljenja. Pomaga zdraviti tudi zlato žilo, vaginalne infekcije, brazgotine, strije, akne, razširjene vene, revmo, vnetja mišic in živčevja.

  S šentjanževim oljem se lahko mažejo tudi nosečnice kot preventiva zoper nastanek strij.

  Šentjanževo olje pa se lahko uporablja tudi notranje in sicer za zdravljenje želodčnih razjed. V ta namen dvakrat dnevno zaužijemo 1 žličko šentjanževega olja pred obrokom.

  Priprava šentjanževega olja

  Sestavine:

  • 25 – 30 g svežih cvetov,
  • 5 dl oljčnega olja.

  Cvetove šentjanževke (brez zelenih cvetnih koškov) stolčemo, jih damo v steklenico ali večji steklen kozarec in zalijemo z oljčnim oljem. Vse skupaj namakamo 20-30 dni na sončnem mestu, lahko tudi v toplem notranjem prostoru. Vmes občasno pretresemo steklenico. Ko olje postane svetlo rdeče, ga precedimo in nalijemo v steklenico z zamaškom, ki dobro tesni.
  Steklenico ovijemo v debelejši papir in jo hranimo v temnem in hladnem prostoru.

  Čaj iz šentjanževke

  Čaj šentjanževke deluje pomirjajoče. Pomaga odpravljati glavoboli in je sredstvo za zdravljenje blage in zmerne depresije.

  Priprava čaja iz šentjanževke

  Sestavine za 1 skodelico čaja:

  • 1-2 čajni žlički posušene šentjanževke za čaj,
  • 1,5-2 dl vode.

  Zel prelijte z vrelo vodo, pokrijte in pustite stati 5-10 minut, nato precedite. Čaj lahko sladkate z medom, lahko dodate tudi limono.

  Čaj šentjanževke lahko pijete 2-3 dnevno, vedno pa si pripravite svežega. Če se po nekaj tednih rednega uživanja čaja (4-6 tednov) stanje ne izboljša, uživanje opustite in se posvetujte z zdravnikom.
  Opozorilo: nosečnice in doječe matere naj čaja ne pijejo.

  Tinktura iz šentjanževke

  Tudi tinktura iz šentjanževke se uporablja za lajšanje blage in zmerne depresije.

  V ta namen uživamo 20-30 kapljic tinkture iz šentjanževke katero kanemo v kozarec vode(1-2 dl). Uživamo 2-3 dnevno. Če se stanje po 5-6 tednih ne izboljša, prenehajte z uživanjem in obiščite zdravnika. Opozorilo: nosečnice in doječe matere naj je ne uživajo.

  Tinktura pomaga tudi za lajšanje težav pri starostnem tresenju udov in tresavici. V ta namen tinkturo uporabljamo zunanje in jo vtremo na obolela mesta.

  Sestavine za pripravo tinkture:

  • 2 pesti šentjanževih listov,
  • 1 liter žganja.

  Liste šentjanževke za 3-4 tedne namočimo namočimo v žganje, nato precedimo.

  Zdravilni pripravki iz šentjanževke: olje, čaj in tinktura
  5 (100%) 1

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.