Zdravilni pripravki iz lanenih semen

  Zdravilni pripravki iz lanenih semen 1
  Deli naprej

  Lan, Linum usitatissimum, velja za zdravilno rastlino, ki pomaga pri lajšanju marsikatere težave. V ta namen si lahko iz semen pripravimo različne pripravke, med drugim čaj ali pa obkladek. Kako in pri čem pa nam bodo takšni pripravki pomagali pa v nadaljevanju.

  Napitki iz lanenih semen

  Napitek, ki pomaga zoper zaprtje

  • 1 žlica lanenih semen
  • 1,5 dl vode

  Napitek pripravimo tako, da semena zdrobimo (zmeljemo v mlinčku) in zalijemo z vodo (lahko tudi sokom ali mlekom), premešamo in pijemo 2-3 dnevno. Nikakor pa tega napitka ne pijemo pred spanjem. Uživamo 2-3 dni.

  Napitek, ki pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice

  • 1 žlica lanenih semen
  • 2,5 dl vode

  Cela ali zdrobljena semena čez noč namočimo v vodi. Napitek nato pijemo do največ štirikrat dnevno pred obroki (30-60 minut pred obrokom).

  Priprava čaja iz lanenih semen

  Čaj, skuhan iz lanenih semen med drugim pomaga pri lajšanju izkašljevanja, lajšanju črevesnih in želodčnih težav in bolezni, vrača apetit in odpravlja hripavost in pomaga pri vnetjih kože. Pomaga tudi pri zdravljenju bolezni ledvic in mehurja.

  • 1-2 žlici lanenih semen
  • 2-2,5 dl vode

  Semena sveže zmeljemo in prelijemo z vodo. Premešamo in pustimo namočeno približno 20 minut. Nato vodo precedimo in jo vlijemo v kozico in segrejemo do temperature primerne za pitje.
  Tako pripravljen čaj iz lanenih semen lahko pijemo ali grgramo.

  Čaj iz lanenih semen, ki pomaga pri hujšanju

  Lan pomaga tudi pri izgubljanju odvečnih kilogramov oziroma ohranjanju optimalne telesne teže. Seveda, sta gibanje in zdrav slog življenja za dosego takšnega cilja nujna.

  Za pripravo pa potrebujete:

  • 3-4 žlice lanenih semen
  • 1 liter vode,

  Vodo zavremo, v vzelo vodo damo 3-4 žlice lanenih semen in odstavimo s štedilnika. Pustimo, da stoji več  ur (najbolje kar čez noč).

  Skodelico (cca. 1,5-2 dl) čaja iz lanenih semen, ki bo pomagal pri hujšanju, pijemo pol ure pred obrokom. Priporoča se, da na dan popijemo do 4 skodelice čaja. Kura naj traja 10 dni, nato z njo za krajši čas prekinemo, čez čas pa kuro lahko ponovimo.

  Obkladki iz lanenih semen

  Topla obloga iz lanenih semen

  Topla obloga iz lanenih semen, ki pomaga pri zdravljenju kožnih vnetij.

  • 40-50 g sveže zmletih semen
  • topla voda po občutku

  Zmleta semena zmešajte s toplo vodo, tako, da dobite pasto, katero nanesete na gazo ali platno in položite na predel, ki je prizadet. Pustite nekaj časa.

  Obkladek iz lanenih semen

  Obkladek, katerega pripravimo iz tako imenovane lanene kaše bo pomagal pri mehčanju gnojnih razjed in ognojkov. Pomaga pa tudi pri zdravljenju ekcemov. Lajša tudi vnetje rebrne mrene in pljučnico (v ta namen obkladek položimo na prsni koš). Odlično se obnesejo tudi pri lajšanju težav z revmo in protinom.

  Pripravimo ga tako, da v čisto bombažno krpo zavijemo 4-6 žlic mletih lanenih semen. Krpo prelijemo z vročo vodo in obkladek položimo na prizadeto mesto za toliko časa, da se obkladek iz lanene kaše ohladi.

  Preberite tudi: Zdravljenje opeklin z lanom. 

  Opozorilo

  Lan ni priporočljiv za uživanje nosečnicam in doječim mamicam. Prav tako lanenih semen ne uporabljamo kot odvajalo pri dojenčkih in majhnih otrocih.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.