Zdravilni pripravki iz kutine

  Zdravilni pripravki iz kutine 1
  Deli naprej

  Kutino najpogosteje vkuhamo v marmelado ali iz nje skuhamo kompot, ki pa ni zgolj okusen posladek, ampak se odlično obnese tudi pri urejanje prebavnih težav. A iz kutine lahko pripravimo še mnoge druge zdravilne pripravke, kot je sirup, ali pa si skuhamo čaj, naredimo lahko celo ”mazilo”, ki bo zelo učinkovito pomagalo pri zdravljenju opeklin.

  Kutina (lat. Cydonia oblonga)

  Kutine so polne vitaminov, saj vsebujejo veliko vitamina C, vitamina A in tudi vitamina B1 in B3. Vsebujejo tudi vitamin B17, amigdalin, ki deluje proti rakavo. Vsebujejo pa tudi druge zdravilne učinkovine, kot so pektin, sluzi, emulzin in fosforne kisline. V njih je tudi veliko mineralov: kalcija, mangana, magnezije, cinka, bakra, natrija, kalija … Niso pa zdravi le plodovi, ampak tudi tisto, kar se skriva v njih. Namreč, pečke kutine so še posebej zdravilne in veljajo za najbolj zdravilen del celotne rastline.

  Kutina tako pomaga pri lajšanju najrazličnejših težav; vse od težav s prebavo in drisko, nespečnostjo, neguje in pomlajuje kožo, pomaga pri urejanju visokega krvnega pritiska in še čim …

  Zdravilni pripravki iz kutine

  ”Mazilo” zoper opekline

  Potrebujete:

  • 10 g pečk kutine,
  • 2 dl vode.

  Pečke zdrobimo in prelijemo z vodo, premešamo. Pustimo namočeno toliko časa, da se naredi sluz. Dobljeno zmes, namažite na mesto opekline in pustite učinkovati nekaj časa.

  Sirup iz kutine z medom

  Sirup iz kutine je odlično zdravilo za lajšanje težav z bronhitisom.

  Za njegovo pripravo potrebujete:

  • 2 kutini,
  • 200 g medu,
  • 2 dl vode,

  Kutino prepolovimo in iz nje izdolbemo pečke. Pečke zdrobimo (zmeljemo) in jih prelijemo z vodo ter premešamo. Pustimo, da pečke ustvarijo sluz in nato vse skupaj precedimo. Tekočini, ki smo jo dobili, primešamo med (pazimo, da med dodajamo z leseno ali plastično oz. porcelanasto žlico). Sirup je pripravljen. Hranimo ga temnem in hladnem prostoru.

  Sirup iz kutine z medom a uživamo vsak dan po tri žlice (jemo ga z leseno ali plastično/porcelanasto žlico).

  Zdravilni čaj iz kutine

  Čaj, katerega skuhamo iz plodov, bo pomagal zoper nespečnost. Takšen čaj pa tudi pomirja.

  Za pripravo čaja iz kutin potrebujemo:

  • 1 liter vode,
  • 1 kutino.

  Priprava je povsem enostavna. Kutino dobro operemo in jo razpolovimo, nato pa polovici prerežemo na pol, tako, da dobimo četrtine. Odstranimo muho in pečko (kot pri jabolku). Sedaj kutino narežemo na tanke rezine.  Narezano kutino damo v čajnik, zalijemo s hladno vodo in pristavimo na štedilnik in počakamo, da čaj iz kutin zavre. Ko voda zavre, pustimo čaj vreti še približno 15 minut, nato pa vse skupaj presedimo in čaj iz kutin je kuhan.

  Pijemo ohlajen čaj, kateremu lahko dodamo med. Pijemo ga po požirkih skozi cel dan (hladnega).


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.