Zdravilni pripravki iz fižolovih luščin

  Zdravilni pripravki iz fižolovih luščin 1
  Deli naprej

  Iz fižolovih luščin si lahko pripravimo pripravke, ki bodo izjemno blagodejni. Še posebej to velja za vse, ki imajo sladkorno bolezen, saj fižolove luščine vsebujejo učinkovino, imenovano glukokinin, ki deluje podobno kot inzulin in tako pomaga uravnavati (nižati) raven sladkorja v krvi.
  Pa ne le to, zdravilni pripravki iz fižolovih luščin pomagajo tudi zoper druge tegobe. Pa jih kar spoznajmo in poglejmo kako jih pripraviti.

  Zdravilni pripravki iz fižolovih luščin

  Zniževanje sladkorja v krvi

  Ker je v zelenih fižolovih luščinah zelo veliko glukokinina, naj sladkorni bolniki skozi poletne mesece v čim večji meri uživajo kuhane sveže zelene luščine fižola (stročji fižol).  Pater Smon Ašič priporoča, da naj bodo obroki obilni, sladkorni bolnik tako lahko v obdobju enega tedna poje kar 4-7 kilogramov kuhanih svežih zelenih fižolovih luščin.
  Kot posledica uživanja bo v urinu občutno manj acetona, raven sladkorja v krvi pa se bo znižala nekje med 30-40%.
  Za čas, ko svež fižol ni na voljo, pa se priporoča, da se zelen stročji fižol vloži, tako bo sladkornemu bolniku na voljo tudi v hladnejših mesecih.

  Čeprav je v posušenih fižolovih luščinah manj glukokinina, so tudi te zelo dragocene za sladkorne bolnike.

  Čajna mešanica iz suhih fižolovih luščin za zniževanje sladkorja v krvi

  Posušenim fižolovim luščinam v enakem razmerju dodamo še druga zelišča in dobimo čajno mešanico zelišč, ki bo sladkornim bolnikom pomagala urejati raven sladkorja v krvi.

  Potrebujemo:

  • posušene fižolove luščine,
  • brinje,
  • listi borovnic,
  • rman,
  • regrat.

  Priprava

  Čajno žličko mešanice prelijemo s 150 ml vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 10 minut, nato precedimo. Pijemo 10 dni zaporedoma nato s pitjem za nekaj časa prenehamo.

  Juha iz fižolovih luščin

  Za sladkorne bolnike lahko pripravimo tudi juho iz luščin, ki zmanjšuje potrebno dozo inzulina.

  Sestavine za juho iz fižolovih luščin:

  • 2-3 pesti fižolovih luščin,
  • 750 ml vode.

  Priprava

  Juho iz fižolovih luščin skuhamo tako, da fižolove luščine v vodi kuhamo tako dolgo, da ostane 500 ml goste juhe.

  Blagodejni učinki na druga bolezenska stanja

  Ne le za lajšanje sladkorne bolezni oz. zniževanje sladkorja v krvi, ampak tudi pri drugih bolezenskih stanjih se fižolove luščine dobro obnesejo.
  Tako čaj, pripravljen iz fižolovih strokov pomaga zoper: vodenico, revmo, išias, protin. Obnese se tudi pri zdravljenju bolezni mehurja in ledvic (zdravi tudi vnetje ledvic po škrlatinki ali davici). Obnese se pri odstranjevanju ledvičnih kamnov in peska. Raztaplja in odvaja odvečno sečno kislino.

  Čaj iz fižolovih strokov

  Čaj pripravimo tako, da stroke fižola v vodi kuhamo le nekaj minut (2-3), takoj odcedimo in pijemo nesladkan čaj. Na dan lahko popijemo 2-3 skodelice čaja. Pri kuhanju so pozorni, da kuhamo kratek čas, saj bi sicer uničili nekatere zdravilne učinkovine.

  3.9/5 - (143 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.