Zdravilni pripravki iz divje mačehe

  Zdravilni pripravki iz divje mačehe 1
  Deli naprej
  • 20
   Shares

  Divja mačeha,Viola tricolor, ki je pravzaprav sorodnica dišeče vijolice, Viola odorata, ni le lepa rožica, oz. nadležen plevel, ki ga lahko opazimo v naravi, ampak zdravilna zel o kateri smo že pisali in jo podrobneje opisali. Danes si bomo pogledali pripravo in uporabo zdravilnih pripravkov iz nje.

  Zdravilni pripravki iz divje mačehe

  Čaj divje mačehe

  Čaj iz divje mačehe, ki je odličen naravni diuretik, pomaga čistiti kri in spodbuja potenje, poleg tega se obnese tudi pri zdravljenju različnih kožnih bolezni. Krepi želodec. Obnese se tudi pri spomladanskem čiščenju telesa, pomirja živce. Krepi in pomaga odpravljati utrujenost. Je zelo učinkovit pri zdravljenju bolezni sečil in odpravljanju peska in kamnov iz ledvic in sečil in še kaj.
  In je vsekakor eden izmed zdravilnih pripravkov iz divje mačehe na katerega ne smemo pozabiti.

  Pa poglejmo, kako ga pripravimo.

  Sestavine za čaj iz divje mačehe:

  • 1 čajna žlička posušene zeli divje mačehe,
  • 2,5-3 dl vode.

  Pripravimo ga lahko kot poparek ali pa z namakanjem zeli v hladni vodi za 8-9 ur, ki jo nato precedimo in segrejemo do temperature, primerne za pitje. Razmerje med vodo in zdravilno zeljo je vedno enako, ne glede na to, ali čaj pripravimo kot poparek ali z namakanjem.

  Če čaj pripravljamo kot poparek, zel prelijemo z vrelo vodo in pustimo namočeno v pokriti posodi za 8-10 minut, nato precedimo in pijemo. Čaj si lahko sladimo tudi z medom.

  In kako ga pijemo?

  Za lajšanje težav z zastajanjem vode v telesu čaj pijemo trikrat na dan po nekaj požirkov, popijemo 1 skodelico čaja na dan.
  Za lajšanje težav z mozoljavostjo popijemo 2 skodelici čaja dnevno, eno skodelico zjutraj, eno zvečer.
  Tudi sicer lahko popijemo največ 2 skodelici čaja na dan.
  Za namen pomladnega čiščenja, čaj pijemo 7-14 dni, sladkamo ga z medom.

  Tinktura iz divje mačehe

  Tinktura je zelo pogost pripravek v domači zeliščni lekarni in tudi pri divji mačehi ni nič drugače. Obnese se pri zdravljenju motenj delovanja pljuč, urejanje težav s prebavili in kot sredstvo za utrjevanje kapilar.

  In kako jo pripravimo?

  Sestavine za tinkturo iz divje mačehe

  Tinkturo iz divje mačehe vedno pripravljamo v razmerju 1:3 (1 del zeli namočimo v 3 delih alkohola, alkohol naj bo 25%).
  Uporaba tinkture
  20 kapljic tinkture razredčimo z vodo (1,5-2 dl) in pijemo po jedi, trikrat dnevno.

  Prah iz korenin divje mačehe

  V zdravilne namene lahko uporabimo tudi prah iz divje mačehe, ki je v ljudskem zdravilstvu dobro poznan kot zdravilo za celjenje in zdravljenje ran. Korenine, ki jih izkopljemo, očistimo in povezane v snopke posušimo, zdrobimo v prah, ki ga uporabimo za zdravljenje ran in sicer tako, da prah posujemo po rani.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.