Zdravilni pripravki iz borovnice

  Zdravilni pripravki iz borovnice 1
  Deli naprej
  • 48
   Shares

  Čaj iz borovničevih listov, borovničevo žganje, borovničevo vino, posušene borovnice in presni borovničev sok, je le nekaj zdravilnih pripravkov iz borovnice, Vaccinium myrtillus. Poglejmo, kako jih pripravimo in pri čem nam lahko pomagajo.

  Čaj iz borovničevih listov

  Čaj iz borovničevih listov, katere naberemo pred zorenjem borovnic, se še posebej priporoča za pitje sladkornim bolnikom, saj zaradi učinkovine mirtilin, deluje kot rastlinski inzulin. A pozor, raven sladkorja v krvi naj vseskozi spremlja tudi izbrani zdravnik. Ne pijte ga nenadzorovano.

  Čaj pomaga tudi pri zdravljenju vnetega mehurja in sečevoda.

  Pripravimo ga takole:

  • 1 čajna žlička sesekljanih listov borovnice,
  • 2,5 dl vode.

  Sesekljane liste prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 minut. Nato precedimo. Pijemo nesladkan čaj. Čaj iz borovničevih listov pijemo po požirkih skozi cel dan, v presledkih 1 ure. Na dan lahko popijemo 3-4 skodelice čaja.

  Borovničevo žganje

  Borovničevo žganje se odlično obnese kot zdravilo zoper drisko ali zaprtje.

  Pripravimo ga takole:

  • 4 pesti borovnic (plodov),
  • 1 l domačega žganja.

  Borovnice za 4 tedne namočimo v žganje. Imamo na toplem mestu, ne izpostavljamo pa direktni sončni svetlobi po tem času vsebino precedimo.
  Uživamo po kapljicah kot zdravilo zoper drisko ali zaprtje.

  Borovničevo vino

  Borovničevo vino pomaga pri boleznih želodca, črevesja (še posebej pomaga pri vnetju debelega črevesa), katarja. Borovničevo vino pomaga tudi zoper neješčost in oslabelost.

  Pripravimo ga takole:

  • 4-5 pesti borovnic (plodov),
  • 1 liter kvalitetnega rdečega vina.

  Borovnice namočimo v vino za 10 dni. Nato precedimo. Uživamo po potrebi, lahko do 2-3 krat dnevno po 1 čajno žličko na odmerek.

  Posušene borovnice

  Posušene borovnice so dobro poznano staro ljudsko zdravilo zoper drisko. Še posebej se dobro obnesejo pri majhnih otrocih. Posušene borovnice pa ustavljajo tudi krvavitve iz zlate žile.

  In kako jih lahko sušimo sami?

  Poljubno količino borovnic lahko posušimo kar v električnem sušilniku borovnic ali pa s pomočjo električne pečice. Sušimo jih pri temperaturi do največ 45 °C, pri čemer upoštevamo, da posušene borovnice ne smejo upoštevati več kot 20 % vlage.

  Seveda jih lahko sušimo tudi povsem naravno, v suhem, senčnem in zračnem prostoru.

  Hranimo jih v suhem prostoru, v papirnatih škrnicljih, v katerih bodo dihale. Če to ni možno, jih hranimo v steklenih kozarcih.

  Borovničev presni sok

  Sok se dobro obnese za grgranje in izpiranje. Pomaga zoper vneto grlo in žrelo, če ga dlje časa zadržimo v ustni votlini, pa borovničev sok preprečuje vnetje dlesni oziroma pomaga, česo dlesni že vnete.
  Sok pomaga odpravljati prebavne motnje.

  Pomaga pri odvajanju od kajenja

  Odpravlja tudi slab ustni zadah, ki spremlja kadilce. In celo pomaga pri odvajanju od kajenja. V ta namen je potrebno borovničev sok uživati skozi ves dan, po požirkih. Preden sok pogoltnemo, ga za nekaj časa zadržimo v ustih.

  Pripravimo ga tako, da iz poljubne količine zrelih borovnic iztisnemo sok, ki ga prelijemo v čisto steklenico, ki smo jo pred tem sterilizirali. Hranimo v hladilniku.

  Zdravilni pripravki iz borovnice
  5 (100%) 2

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.