Zdravilni pripravki iz bele koprive

  Zdravilni pripravki iz bele koprive 1
  Deli naprej
  • 34
   Shares

  Bela kopriva, Lamium album, je zelišče, ki ima mnoge blagodejne učinke. Danes vam bomo predstavili nekaj pripravkov iz bele koprive, ki so primerni tako za zunanjo kot notranjo uporabo.
  Preverite zakaj bi bela kopriva morala biti del vaše domače zeliščne lekarne. Mimogrede, ste vedeli, da se bela kopriva imenuje tudi mrtva kopriva? Tako je, saj v nasprotju s svojo sorodnico, veliko koprivo, ob dotiku ne opeče.

  Tinktura iz bele koprive

  Tinkturo lahko uporabimo na najrazličnejše načine. Med drugim kapljice tinkture iz bele koprive poskrbijo za miren spanec. In kako jo pripravimo?

  Sveže liste in cvetove bele mrtve koprive namočimo v žganju. Razmerje med belo koprivo in žganjem naj bo 1:4. Najlažje je, če tinkturo pripravljamo v večjem steklenem kozarcu s pokrovčkom, ki dobro tesni.
  Kozarec s  pripravkom za tinkturo postavimo na senčno mesto za 3-4 tedne. V tem času vsebino kozarca večkrat dobro pretresemo. Po 3-4 tednih vsebino precedimo in tinkturo iz bele mrtve koprive shranimo v manjše stekleničke.

  Uporaba tinkture iz bele koprive

  Tinktura iz bele koprive je primerna tako za zunanjo kot notranjo uporabo.

  Za čiščenje krvi, urejanje žlez znojnic in lajšanje težav z utrujenostjo na dan zaužijemo 25-30 kapljic tinkture, ki jih zmešamo v 1-1,5 dl vode.
  Če 10-15 kapljic kanemo na žličko sladkorja ali si jih raztopimo v malo vode, nam bo tinktura pomagala in omogočila dober in muren spanec.

  Če se s tinkturo mažemo, nam tinktura odpre in očisti pore.

  Čaj iz bele koprive

  Čaj lahko pripravimo kot poparek ali prevretek.

  Za pripravo čaja kot poparka potrebujemo:

  • 2 čajni žlički posušenih cvetov in listov,
  • 2,5 dl vode.

  Vodo zavremo in z njo prelijemo zelišče, ki smo ga dali v skodelico. Pokrijemo in pustimo 5 minut. Po tem času čaj precedimo in pijemo. Lahko ga posladkamo z medom. Popijemo lahko do 3 skodelice dnevno.

  Za pripravo čaja kot prevretka potrebujemo:

  • 1-2 čajni žlički posušenih cvetov in listov,
  • 2,5 dl vode.

  Posušene cvetove in liste bele mrtve koprive denemo v hladno vodo in vse skupaj pristavimo na štedilnik in pustimo, da zavre. Ko zavre, odstavimo s štedilnika, pokrijemo in pustimo, da stoji 5-10 minut.
  Popijemo lahko 2-3 skodelica čaja na dan. Lahko ga sladkamo z medom.

  Prah iz cvetov bele koprive

  Cvetove bele koprive nabiramo v času cvetenja, torej od aprila pa tja do julija. Cvetove posušimo v senčnem in zračnem prostoru, nato pa jih, posušene, zmeljemo in shranimo v temni posodi, ki dobro tesni.
  prah iz cvetov bele koprive je odlično sredstvo za čiščenje krvi. V ta namen uživamo 2-3 noževe konice prahu iz cvetov pred obrokom na dan.

  Zdravilni pripravki iz bele koprive
  5 (100%) 3

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.