Žajbljevo mleko

  Žajbljevo mleko 1
  Deli naprej

  Žajbljevo mleko so poznale in uporabljale že naše babice. Je povsem preprost napitek iz domače lekarne, s pomočjo katerega si lajšamo boleče in vneto grlo, pa tudi suh in dražeč kašelj.

  Žajbelj

  Žabelj velja za eno izmed najbolj zdravilnih zelišč na svetu. Raste po vrtovih in ni zahteven za gojenje. Liste žanjemo pred cvetenjem, saj je takrat v njih največ koristnih učinkovin.
  Žajbelj ima veliko zdravilnih lastnosti, med drugim pomaga čistiti pljuča, zdravi vneto in boleče grlo, tudi vnete mandlje, zdravi pljučnico, prehlad, pomaga pri zniževanju visoke telesne temperature. A žajbelj zdravi tudi druge človeške tegobe, o čemer si lahko preberete v prispevku: Žajbelj ter Žajbelj – Salvia officinalis.

  Danes pa si poglejmo kako pripravimo žajbljevo mleko, ki je primerno, da ga uživajo tudi otroci.

  Žajbljevo mleko

  Sestavine:

  Za 1 skodelico žajbljevega mleka boste potrebovali:

  • 1 žličko listov žajblja (posušenih ali svežih)
  • 2 dl mleka
  • 1 – 2 žlički kristalnega sladkorja

  Priprava žajbljevega mleka je povsem enostavna.

  V manjši kozici najprej segrejemo sladkor, da se stopi in postane lepe zlato rjave barve – karamela. Pazimo, da ga ne prismodimo.
  Odstavimo s štedilnika in previdno prilijemo mleko. Pri tem se bo karamela strdila. Postavimo nazaj na štedilnik in ob mešanju, na nižji temperaturi povsem stopimo sladkor (oz. karamelo).
  Karamelnemu mleku dodamo žajbelj, premešamo in povečamo temperaturo na štedilniku, takoj, ko mleko zavre, odstavimo in pustimo namočeno 5 minut, nato pa skozi gosto cedilo žajbljevo mleko precedimo.

  Uporaba in doziranje

  Še vroče žajbljevo mleko po požirkih pijemo zvečer, približno pol ure pred spanjem. Pijemo ga lahko vsaj dan, vse dokler se stanje ne izboljša, pri tem pa ne smemo popiti več kot ene skodelice na dan oziroma večer.

  Ob bolečem grlu, prehladu nikar ne pozabite na ta dragocen in tudi okusen napitek iz domače lekarne.

  Rate this post

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.