Z naravo proti Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni

  Z naravo proti Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni 1
  Deli naprej

  Alzheimerjevi bolezni bi lahko rekli tudi bolezen sodobnega časa. Parkinsonova bolezen pa je sicer precej redkejša, v Sloveniji naj bi bilo okoli 4.000 obolelih, a je težka, kronična bolezen. Za obe bolezni pa je značilno, da bolniki potrebujejo zadosten vnos vitamina E v telo, na ta način se simptomi bolezni lahko ublažijo.

  Alzheimerjeva bolezen

  Alzheimerjeva bolezen je kronična progresivna nevrodegenerativna bolezen, pri kateri so v ospredju prisotni simptomi demence. Imenuje se po Aloisu Alzheimerju, ki je leta 1907 to bolezen odkril pri 51 letni pacientki, ki je trpela za demenco. Degenerativne spremembe te bolezni se  začnejo na področju, ki je pomembno za nastanek dolgotrajnega spomina. Tako so prvi znaki Alzheimerjeve bolezni pozabljivost, nemirnost, motnje v presoji, neurejenost.

  Kasneje, v razvoju te bolezni, je značilna izguba spomina na nedavne dogodke, časovna in prostorska ne orientacija in izguba sposobnosti za opravljanje vsakdanjih opravil – skrbi zase.  V zadnji fazi te bolezni pa se zgodi splošni upad spoznavnih funkcij.

  Alzheimerjeva bolezen se najpogosteje pojavi pri osebah starejših od 65 le in predstavlja kar 70% vseh oblik demence. Pogosta je tudi demenca pri Parkinsonovi bolezni.

  Parkinsonova bolezen

  Parkinsonova bolezen je kronična napredujoča nevrodegerenativna bolezen, ki prizadene predvsem telesno gibanje in bolnika postopno povsem onesposobi za samostojno življenje.
  Simptomi te bolezni se kažejo predvsem v tremorju (tresenje, ko je bolnik v stanju mirovanja), upočasnjeni gibljivosti (pri bolezni, ki je že močno napredovala pride celo do popolne nezmožnosti gibanja), motnjah telesne drže in povečanem mišičnem tonusu. Prisotni pa so tudi nekateri drugi simptomi, ki so sekundarni in sicer: motnje spanja, prihiatrične in druge motnje, motnje v čustvovanju …

  Parkinsonova bolezen je svoje ime dobila po Jamesu Parkinsonu, ki je leta 1817 kot prvi opisal tremor v mirovanju in opažanje upočasnjenega gibanja pri svojih pacientih.

  Kako lahko ublažimo simptome?

  Odgovor na to vprašanje prinaša črna kumina, Nigella Sativa, katero so v zdravstvene in negovalne namene uporabljali že Stari Egipčani, v Tutankamonovi grobnici so celo našli stekleničko olja črne kumine. Črno kumino pa so izjemno cenili tudi Stari Grki in Rimljani. Tudi danes je črna kumina zelo cenjena in jo uporabljamo v kozmetiki, kulinariki in seveda v zdravilstvu.

  Olje črne kumine

  Olje črne kumine se pridobiva s hladnim stiskanjem semen črne kumine, ki imajo nekoliko popast okus. In prav olje črne kumine se priporoča v uživanje osebam, ki so zbolele za Alzheimerjevo ali Parkinsonovo boleznijo.
  Za lajšanje simptomov bolezni se tako priporoča uživanje hladno stiskanega olja črne kumine in sicer po eno žlico olja črne kumine, dvakrat dnevno (zjutraj in zvečer).

  5/5 - (2 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja