Z lanom in črno kumino nad visok krvni tlak

  Z lanom in črno kumino nad visok krvni tlak 1
  Deli naprej

  Lan in črna kumina spadata med zdravilne rastline, ki so nepogrešljiv del domače zeliščne lekarne in oba pomagata pri uravnavanju visokega krvnega tlaka – hipertenzije, katero imenujemo tudi tihi ubijalec, saj marsikdo od obolelih sploh ne ve, da ima težave s povišanim krvnim tlakom.

  Visok krvni tlak

  Težave s povišanim krvnim tlakom ima kar 50% Slovencev.

  Ko je krvni tlak višji kot 140/90 mm Hg, govorimo o povišanem krvnem tlaku, hipetenziji, ki je kronično stanje. Visok krvni tlak velja za glavni razlog za tveganje za odpoved srca, srčni infarkt, možgansko kap, kronična obolenja ledvic, obolenja perifernih arterij, lahko pa vpliva tudi na poslabšanje vida.

  Ljudje, ki imajo poleg povišanega krvnega tlaka tudi druga stanja, kot je povišana raven holesterola v krvi, sladkorna bolezen, debelost … bodo bolj verjetno prej občutili posledice hipertenzije kot tisti, ki teh spremljajočih dejavnikov hipertenzije nimajo.

  A k sreči tudi zoper povišan krvni tlak narava ponuja rešitev. Tokrat si poglejmo kako si lahko pri povišanem krvnem tlaku pomagamo z lanom in črno kumino.

  Lan

  Navadni lan, Linum usitatissimum, je do 70 centimetrov visoka rastlina, katere cvetovi so sinje modre barve, v plodu pa se nahajajo lanena semena. In prav lanena semena, skupaj s kurkumo, makom in sezamovimi semeni je tisti, ki bo pripomogel k urejanju previsokega krvnega tlaka, hkrati pa poskrbel tudi za čiščenje prebavil.

  Potrebujemo:

  • 2 žlici lanenih semen
  • 2 žlici sezamovih semen
  • 2 žlici maka
  • 4 žlice kurkume v prahu
  • 6 žlic medu

  Priprava:

  Vsa semena, skupaj s kurkumo v prahu, odmerimo v blender in zmeljemo. Zmleti mešanici semen in kurkume dodamo med (pri tem pazimo, da med zajemamo z leseno oz. plastično žlico, saj med v stiku s kovino izgubi vse svoje zdravilne lastnosti) in vse skupaj dobro premešamo tako, da dobimo gostejšo maso iz katere lahko oblikujemo kroglice. Iz naštetih sestavin dobimo 10-15 kroglic, katere hranimo v hladilniku dokler jih ne porabimo.

  Uživanje

  Vsak večer, pred spanjem zaužijemo po eno kroglico iz semen, kurkume in medu.

  Črna kumina

  Tudi črna kumina, Nigella sativa, pozitivno vpliva na zniževanje visokega krvnega tlaka. V ta namen potrebujemo hladno stiskano olje črne kumine, ki je tudi sicer zelo cenjeno tako v zdravilstvu, kot v kozmetiki.

  Potrebujemo:

  • olje črne kumine
  • toplo oziroma mlačno vodo (cca. 1-1,5 dl)

  Uživanje olja črne kumine za zniževanje krvnega tlaka

  Za zniževanje visokega krvnega tlaka se priporoča uživanje olja črne kumine trikrat dnevno (lahko pred obroki, ali samostojno) po eno čajno žličko. Čez nato popijemo 1-1,5 dl mlačne oziroma tople vode.

  To je le nekaj načinov, kako si lahko pomagamo z naravo, ker pa je hipertenzija kronično stanje, je obisk zdravnika nujen, zato z njim nikar ne odlašajte.

  4.7/5 - (3 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja