Tako ingver kot limone sta naša nepogrešljiva zaveznika zdravja in dobrega počutja. In, če ju združimo skupaj in pripravimo napitek z ingverjem in limono, bomo naredili korak bližje k zdravju. Zakaj? Pa si poglejmo.
Ingver in limona za zdravje
Ingver
Ingver, Zingiber officinale, je začimba in zdravilna rastlina. Pomaga pri urejanju prebave, pomaga zoper glavobol (tudi migreno), pomaga zoper drisko in pozitivno vpliva na jetra in na uravnavanje ravni holesterola v krvi. Deluje proti rakavo in pomaga pri revmi. Pomaga tudi pri naravni obrambi telesa pred virusi in bakterijami.
Limona
Limone, ki so sicer kislega okusa, na naše telo delujejo balzamično. Ne le da pripomorejo k dvigu naravne odpornosti in so tako nepogrešljive pri padcu odpornosti v času prehladnih obolenj, ampak blagodejno vplivajo tudi na prebavo, zmanjšujejo zakisanost telesa, deluje proti rakavo in pozitivno vplivajo tako na jetra kot na ledvica. Odpravljajo glavobol in lajšajo bolečine v ušesih, pomagajo pri uravnavanju krvnega tlaka in holesterola. Limone pomagajo tudi pri žolčnih kamnih in uspešno odpravljajo simptome gripe in prehlada, so polne vitaminov in mineralov. Poživljajo in delujejo osvežujoče in preženejo utrujenost. In še bi lahko naštevali.
Topel napitek z ingverjem in limono
Voda z ingverjem in limono je napitek, ki bo pomagal pri premagovanju stresa, vas ščitil pred najrazličnejšimi boleznimi, pomagal pozdraviti in olajšati vneto grlo in dihala. Pospešil bo vašo presnovo in pomagal uravnavati prebavo in odpravil krče (tako trebušne kot črevesne) in napenjanje in vetrove. Iz vašega telesa bo odpravil strupe in druge nečistosti, ki se nabirajo v našem telesu, zato je primeren za pitje tudi v dneh, ko se razstrupljate.
Napitek ni le zelo enostavno pripravljen, ampak je tudi nadvse okusen. Pijemo lahko toplega ali ohlajenega.
Za pripravo napitka z ingverjem in limono potrebujemo:
- 1 cm ingverjeve korenine,
- sveže iztisnjen sok polovice limone,
- 2,5 dl vode.
Priprava zdravilnega napitka z ingverjem in limono
Vodo pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavre. Medtem manjši košček ingverjeve korenine (približno 1 cm oziroma po okusu – prilagodite količino glede na to kako pekoč okus vam je všeč) naribamo ali na drobno nasekljamo. Nasekljan ingver denemo v skodelico in ga prelijemo z vrelo vodo. Pokrijemo skodelico in pustimo stati 12-15 minut. Nato vse skupaj precedimo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Ko čaj, napitek, doseže temperaturo okoli 40 °C (ali manj) vanj dodamo še sveže iztisnjen sok polovice limone. In zdravilen napitek z ingverjem je pripravljen.
Pijemo ga lahko kadarkoli skozi dan, še posebej pa se pitje priporoča v dopoldanskem času.
Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.