Štirje preprosti recepti s česnom za boj proti prehladu in gripi

    Štirje preprosti recepti s česnom
    Deli naprej
    • 16
      Shares

    Česen je zelo razširjena in poceni sestavina za pripravo različnih dodatkov k prehrani. Zelo učinkovit je predvsem v boju proti prehladu in gripi. Predstavljamo vam štiri preproste recepte, ki jih lahko preizkusite doma.

    Česnov namaz

    Eden izmed najpreprostejših receptov je, da sveže nasekljan česen zmešamo v maslo ali olivno olje in namažemo na kruh ali prelijemo čez škrobnato zelenjavo (krompir, koruza, fižol). Olje oz. maščoba nekoliko ublaži močan okus česna. Uživanje v kombinaciji s kruhom ali zelenjavo pa je tudi dosti bolj okusno in lažje prebavljivo, kot če bi žvečili cele stroke.

    Pri uživanju svežega česna pa bodite vseeno nekoliko previdni, saj lahko pri nekaterih ljudeh pride do želodčnih težav ali spahovanja. Začutili boste tudi, da se vam telo ogreva, zamašenost nosu pa pojenja. Sveže zaužit česen deluje res hitro! Posredujemo vam še recept, količino oz. merice pa lahko mile volje prilagajate sebi. Po svoje lahko dodajate tudi zelišča.

    Sestavine za česnov namaz:

    • 1 velik strok česna
    • 1 žlica masla ali olja po vaši izbiri
    • ½ žlice timijana (po želji)
    • ½ žlice origana (po želji)

    Česen zmeljite in ga pustite stati 10-15 minut. Zmešajte maslo, česen in zelišča. Namažite na kruh ali zelenjavo in pojejte.

    Česnov kis ali česnov sirup

    Jabolčni kis ima to lastnost, da ohranja zdravilne sestavine česna. Česnov kis ali sirup je enostavno narediti in zelo pomaga, ko se nas začnejo lotevati simptomi prehlada ali gripe, pomirja pa tudi vneto grlo. Potrebujete domač, nepasteriziran jabolčni kis, ker ima tako več zdravilnih komponent ter česen. Če mešanici dodate še med, dobite česnov sirup.

    Sestavine za česnov kis:

    • 2 glavici česna
    • ¼ kozarca medu (količino prilagodite po želji)
    • 2 kozarca jabolčnega kisa

    Česen na grobo nasekljajte ter pustite stati 10 minut. Vsipajte ga v steklen kozarec in dodajte med. Prilijte še jabolčni kis in dobro premešajte. Kozarec pokrijte s steklenim ali plastičnim pokrovom (kovinski pokrov ni primeren, saj zaradi kisa začne rjaveti). Postavite na hladno in temno mesto. Mešanico vsak dan pretresite. Po treh dneh lahko poskusite, kakšen je okus. Po tednu ali dveh mešanico precedite. Ko se vas začneta lotevati prehlad ali gripa, jemljite sirup po žličkah. Najbolje je, da ga porabite v roku enega leta.

    Česnov med

    Med ima veliko zdravilnih lastnosti in raziskave so pokazale, da je žlička medu bolj učinkovita pri pomirjanju kašlja kot pa zdravila in sirupi kupljeni v lekarni.

    Ko med pomešamo z zdravilnimi zelišči, dobimo zelo učinkovito domače zdravilo. Z medom lahko kombiniramo praktično katerokoli zelišče. Med iz svežih rastlin posrka vodo in čez dan ali dva dobimo sirup, ki je nekoliko bolj tekoč kot sam med. Sladkoba medu omili oster okus česna in sirup je zelo učinkovit pri lajšanju močnega kašlja in vnetega grla.

    Tudi tukaj je najbolje, da uporabite med kupljen neposredno pri čebelarju. Če je med kristaliziral, ga za nekaj minut postavite v toplo vodno kopel, pa bo spet dobil bolj tekočo obliko. Pri uživanju medu pa morajo biti previdni bolniki z diabetesom in inzulinsko rezistenco. Otroci, mlajši od enega leta, pa medu sploh ne smejo uživati.

    Sestavine za česnov med:

    • 5 strokov česna
    • med

    Grobo nasekljajte česen in pustite stati 15 minut. Vsipajte ga v steklen kozarec in dodajte med ter dobro premešajte. Mešanico pustite stati 2-3 dni. Če želite, lahko sirup precedite, ni pa nujno. Tak sirup nima končnega roka uporabe. Čez čas se lahko zgodi edino to, da med kristalizira, kar pa ni nič narobe. Če vas to moti pri uživanju, sirup pogrejte v topli vodi.

    Gremolata iz česna in peteršilja

    Gremolata je milanska zeliščna omaka, zelo podobna pestu. Medtem ko so pri pestu sestavine gladko zmiksane, so pri gremolati delci nekoliko bolj grobi. Gremolata je običajno  sestavljena iz peteršilja, česna, limonine lupine in oljčnega olja. Zelo lepo se poda k mesu in zelenjavi. Je preprosta za izdelavo in zelo okusna. Pa še veliko česna zaužijemo na tak način.

    Sestavine za gremolato iz česna in peteršilja:

    • šop nasekljanega peteršilja
    • 3 stroke česna
    • 1 čajna žlička naribane limonine lupinice
    • 2 čajni žlički limoninega soka
    • 1 čajna žlička olivnega olja
    • ½ čajne žličke soli

    V skledi zmešajte nasekljan peteršilj in česen, dodajte limonino lupinico, limonin sok, olivno olje in sol. Dobro premešajte. Poskusite in po svojem okusu dodelajte gremolato. Porabite še isti dan.

    Dober tek in ostanite zdravi!

     

    Štirje preprosti recepti s česnom za boj proti prehladu in gripi
    5 (100%) 7

    Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.