Sirup iz smrekovih vršičkov

  Sirup iz smrekovih vršičkov 1
  Deli naprej

  Le kdo ne pozna sirupa iz smrekovih vršičkov, saj je le-ta del ljudskega zdravilstva že mnogo let. Priprava je enostavna, njegova uporaba pa še kako blagodejna. Še posebej v hladnejših mesecih, ko nas pestijo različna prehladna obolenja.

  Nabiranje smrekovih vršičkov

  Smrekove vršičke nabiramo spomladi, ko smrekam poženejo mladi brsti. Vršičke prepoznamo po njihovi svetlo zeleni barvi in tudi na otip so mehki. Nabiramo jih v suhem, lepem in sončnem vremenu (po dežju z nabiranjem počakamo vsaj 2 dni), saj bomo le tako nabrali kvalitetne smrekove vršičke. Vršički, ki jih nabiramo naj bodo že na otip medeni in veliki 1-2 centimetra.

  Sirup iz smrekovih vršičkov

  Sirup iz smrekovih vršičkov nam bo prišel prav v času prehladnih obolenj. Pa tudi nasploh ga lahko namesto sladila dodajamo čaju. Sirup bo blažil simptome suhega in dražečega kašlja, čistil sluznico in dihalne poti, krepil imunski sistem (saj vsebuje veliko vitamina C), vzpodbujal potenje, in izboljšal naše splošno počutje s tem, ko bo pregnal utrujenost. Pomaga pa tudi pri krvavečih desnih in čisti kri.

  Potrebujemo:

  • smrekove vršičke
  • sladkor (bel ali rjavi, lahko tudi s temnim trsnim sladkorjem imenovanim maskavo (muscovado))

  Potrebovali pa bomo še steklen kozarec primerne velikosti s pokrovčkom, ki dobro tesni.

  Postopek:

  V steklen kozarec po plasteh nalagamo sladkor in smrekove vršičke. Začnemo s plastjo sladkorja, dodamo pest vršičkov, sladkor, vršičke … Vmes vsako posamezno plast vršičkov dobro potlačimo. Zaključimo s plastjo sladkorja, nato pa kozarec dobro zapremo in ga postavimo na sončno mesto kjer ga pustimo 40 dni, da se vsebina stopi. Vmes občasno pretresemo kozarec, da se bo sladkor lepo stopil in ne bodo nastale kepe. Če se sladkor v 40 dneh ne stopi, vse skupaj pustite na sončnem mestu dlje, saj včasih ta proces traja nekoliko dlje. Nato vse skupaj precedimo skozi gazo in sirup iz smrekovih vršičkov hranimo v temnem prostoru, v dobro zaprtem steklenem kozarčku.

  Uporabljamo lahko kot sladilo za čaj in tudi kot zdravilo v naslednjih odmerkih :

  • 1/2 žličke za otroke starosti 2-5 let,
  • 1 žličko za otroke starosti 6-10 let,
  • 2 žlički odrasli.

  Za lajšanje suhega in dražečega kašlja pijemo zvečer, pred spanjem.

  Sirup iz smrekovih vršičkov z medom

  Postopek priprave sirupa iz smrekovih vršičkov z medom je popolnoma enak kot je opisano zgoraj, le da takšnega pripravka ne postavimo na sonce, saj bi s tem uničili zdravilne učinkovine v medu (prav tako pazimo, da med v kozarec doziramo z uporabo lesene ali plastične žlice), ampak vse skupaj, prav tako naloženo v kozarec po plasteh namočimo za 40 dni in nato precedimo.

  4.8/5 - (12 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja