Šipkov čaj

    Deli naprej
    • 3
      Shares

    Šipkov čaj je še posebej priporočljiv za pitje v zimskem času oz. v času prehladnih obolenj, saj zaradi velike vsebnosti naravnega vitamina C skrbi za večanje naravne odpornosti proti okužbam. V uživanje se še posebno priporoča starejšim osebam, ki s hrano običajno v telo ne vnesejo zadostne količine vitamina C. Pa tudi doječim mamicam, katerim bo pomagal omiliti utrujenost, hkrati pa vitamin C direktno preide v materino mleko in tako pomembno deluje na dojenčkov razvoj. O še drugih pozitivnih učinkih šipkovega čaja na človeško telo, o njegovi pripravi in nenazadnje tudi o tem kako šipkov čaj hranimo, pa v nadaljevanju.

    Še prej pa zanimivost: 100 g šipka vsebuje toliko vitamina kot 1000 g limon.

    Nabiranje in sušenje šipka

    Od septembra dalje, ko dozorijo nabiramo zrele plodove šipka, ki so značilne rdeče barve. Plodove prerežemo na pol in izdolbemo semena, ki so obdana z drobnimi dlačicami. ”Olupek”, ki ostane in semena na hitro sušimo v senčnem, suhem in zračnem prostoru. do konca posušimo s pomočjo električnega sušilnika. Hranimo v posodi, ki dobro tesni, a ne sme biti kovinska, saj kovina povzroči propad vitamina C, zato tudi šipkovega čaja ne smemo kuhati v kovinskem čajniku in ne uporabljamo kovinske žlice.

    Priprava šipkovega čaja

    Za pripravo potrebujemo:

    • 1 čajno žličko šipka (žlička naj bo plastična ali keramična),
    • 2-2,5 dl vode.

    Postopek kuhanja šipkovega čaja

    Posušen šipek odmerimo v hladno vodo in posodo (naj ne bo kovinska) pristavimo na štedilnik. Ko zavre, pustimo, da vse nekje 5-10 minut, nato vsebino precedimo in pijemo še topel šipkov čaj, ki ga po želji lahko sladkamo z medom.

    Naj kot zanimivost povem, da se vitamin C v kuhanem šipkovem čaju ohrani nekaj ur.

    Blagodejni učinki šipkovega čaja

    Šipkov čaj kot že omenjeno pomaga pregnati utrujenost, tudi spomladansko. Deluje kot odvajalo in pomaga pri odvajanju seča in tako preventivno deluje tudi proti nastanku ledvičnih kamnov in peska. Odvaja tudi sečne kisline. Ker vsebuje veliko vitamina C je pitje čaja priporočljivo v zimskem času saj nam pomaga dvigniti naravno odpornost in nas ščiti pred obolenji in virusi. Pomaga pa tudi pri zdravljenju prehlada, pa tudi gripe. Blagodejno deluje na nadledvične žleze (le-te proizvajajo hormone).
    Odpravlja mlahavost, bledico in pomaga zoper krvaveče dlesni, učinkuje pri vodenici, čisti kri, deluje proti rahitisu, skrbi za absorpcijo vitamina C v naše telo, …Pomaga razstrupljati telo, zato se pitje šipkovega čaja priporoča tudi v času, ko se razstrupljamo. Pomaga pa tudi pri zdravljenju oziroma lajšanju rahitičnih obolenj in še kaj …

    Šipkov čaj
    5 (100%) 4

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja