Regratov med

  Regratov med 1
  Deli naprej

  Regrat, Taraxacum officinale, nas spomladi razveseli s svojimi zelenimi nazobčanimi listi, ki pogosto pristanejo v naših skledah in iz njih pripravimo solato. A regrat ni le ”divja” solata po kateri radi posežemo, regrat je mnogo več. V zdravilne namene je uporabna celotna rastlina. Korenine, listi, cvetovi in celo stebelca (žvečenje le-teh) se priporoča diabetikom.
  Poznamo veliko pripravkov iz regrata, med njimi tudi regratov med in regratov sirup, ki pa ju mnogi zamenjujejo oziroma enačijo. Če smo si zadnjič pogledali kako pripravimo regratov sirup, si danes poglejmo kako pripravimo regratov med. Seveda pa bomo spoznali tudi njegove zdravilne učinke.

  Zdravilni učinki regratovega medu

  V regratovem medu je veliko vitamina C, zato je v času prehladnih obolenj naš nepogrešljiv zaveznik. Pomaga pa tudi pri menstrualnih težavah, saj jih blaži. Ker vsebuje učinkovino inulin, je zelo zdravilen in pomaga preprečevati demenco, diabetes, zavira rast rakavih celic in celo upočasnjuje staranje.

  Regratov med po spodnjem receptu ima zelo podobne zdravilne učinke kot regratov med, ki ga pridelajo čebele in ima tudi podobne lastnosti. Uživamo ga lahko kot namaz, sladilo čaju, kosmičem in drugi jedem … Ali pa kar tako poližemo žličko regratovega medu.

  Regratov med

  Regratov med, ki ga pripravimo povsem drugače kot regratov sirup, ki ga pa ga mnogi kljub vsemu zmotno enačijo z medom, je zdravilen in ga pripravimo brez kuhanja zanj pa potrebujemo samo dve sestavini, poglejmo kateri:

  Sestavine za regratov med:

  • 500 g sveže nabranih regratovih cvetov,
  • 500 g  sladkorja.

  Priprava regratovega medu

  Cvetove regrata naberemo v suhem, lepem sočnem vremenu (pred tem naj nekaj dni ne dežuje), ko naberemo cvetove jih skrbno pregledamo in odstranimo morebiti umazane cvetove, iglice, travo, žuželke, ki bi se utegnile skrivati v cvetovih. Medtem, ko cvetove pregledujemo, istočasno tudi ločimo rumene dele cvetov od zelenih cvetnih koškov. Cvetne koške (imenovane tudi čašice) zavržemo.

  Po tem, ko smo pripravili regratove cvetove, vzamemo večji steklen kozarec s pripadajočim pokrovom in sladkor. Pri pripravi bodite pozorni na to, da so cvetovi (tehtani po tem, ko jih ločimo od cvetnih koškov) v enakem razmerju kot sladkor.

  V kozarec damo plast regratovih cvetov, čez nasujemo sladkor, ponovimo s plastjo svetov in plastjo sladkorja … Ponavljamo tako dolgo, da porabimo obe sestavini, zadnja plast naj bo sladkor. Vmes po potrebi nekoliko potlačimo plasti.

  Kozarec nato zapremo in ga postavimo na sočno mesto za toliko časa, da se sladkor v kozarcu popolnoma stopi. Nato skozi gazo, lahko tudi gosto cedilo, a bolje in lažje bo skozi gazo, precedimo vsebino kozarca in dobro stisnemo, ožamemo cvetove. Dobljena tekočina predstavlja regratov med, ki ga hranimo v steklenih kozarčkih v hladnem in temnem prostoru.

  4.4/5 - (7 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.