Regratov sirup

  Regratov sirup 1
  Deli naprej

  Regratov sirup, ki nima nobene povezave z regratovim medom, kot si pogosto zmotno predstavljamo in ju zamenjujemo, je že staro ljudsko zdravilo, ki se več kot uspešno ohranja in prenaša iz generacije v generacijo.
  Danes si poglejmo kako ga pripravimo in pri čem vse nam lahko pomaga.

  Regratov sirup

  Regratov sirup je staro ljudsko zdravilo, ki pomaga urejati in pospeševati prebavo. Izboljšuje kri in poskrbi za naše splošno dobro počutje.
  Na regratov sirup se je pametno spomniti tudi v času prehladnih obolenj. Pomaga lajšati kašelj in pomaga zdraviti vnete in boleče grlo. V ta namen nekajkrat na dan po 1 čajno žličko nerazredčenega regratovega sirupa na dan.

  Tako kot koprivni sirup ali sirup iz smrekovih vršičkov, tudi regratov sirup lahko uporabimo kot sladilo in dodatek čaju ali pa za pripravo samostojnega napitka, ki ga razredčimo z vodo v poljubnem razmerju razredčimo s hladno vodo.

  Priprava regratovega sirupa

  Priprava je pravzaprav zelo enostavna, čeprav morda malce dolgotrajna. Tudi sestavin ne potrebujemo veliko in jih imamo po večini že doma.

  Sestavine za regratov sirup:

  • 70-80 cvetov regrata,
  • 1 liter vode,
  • 750 g sladkorja,
  • 1 limona.

  Priprava regratovega sirupa

  Regratov sirup pripravimo tako, da v suhem in sončnem vremenu (pred tem naj nekaj dni ne dežuje) naberemo regratove cvetove. Po tem, ko smo jih nabrali jih pregledamo in odstranimo morebitne smeti, vejice, travo, žuželke …

  Sveže nabrane in očiščene cvetove damo v večjo posodo za kuhanje in k njim dolijemo liter hladne vode. Vse skupaj pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavre. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in ob zmernem vretju kuhamo 10 minut.

  Precedimo (lahko skozi gosto cedilo ali pa gazo) in ujamemo vso tekočino, cvetove pa malo ožamemo (zato je super, če precedimo skozi gazo) in zavržemo.

  Tekočino, ki smo jo ujeli, vrnemo nazaj v posodo za kuhanje. Ožamemo limono in njen sok dodamo k tekočini, prav tako sladkor. Ponovno segrevamo in ob tem ves čas mešamo, da se sladkor stopi. Počakamo, da zavre.

  Ko zavre, temperaturo ponovno zmanjšamo in ob nenehnem mešanju kuhamo tako dolgo, da dobimo gosto tekočino, zmes.

  Ko se vsebina v posodi zgosti, je regratov sirup pripravljen, zato ga prelijemo v steklenice ali kozarce za vlaganje (priporočam več manjših stekleničk oz. kozarčkov za vlaganje) in jih zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo. Postavimo na mirno mesto, pokrijemo z odejo in pustimo, da se regratov sirup počasi ohladi. Hranimo ga v temnem in hladnem prostoru, po odprtju pa v hladilniku (prav zato se priporoča shranjevanje v manjših kozarčkih, da se ga po odprtju hitreje porabi).


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.