Pripravki iz kamilice

  Pripravki iz kamilice 1
  Deli naprej

  Iz kamilice si lahko poleg čaja pripravite različne pripravke kot so: kamilično olje, kamilično vino in tudi kamilice z medom in kamilično kopel. Vsi ti pripravki delujejo blagodejno, vsak drugače in vsak za svoje področje.

  Kamilični čaj

  Kamilični čaj je odličen za pomirjanje želodčnih težav. A pozor, pri bruhanju kamiličnega čaja ne pijemo. Kamilični čaj vas bo tudi pomiril, odpravil nervozo in živčnost ter ublažil glavobol. Pomirja celo bolečine, ki nastanejo zaradi revme

  Za pripravo skodelica kamiličnega čaja potrebujemo:

  • čajno žličko posušenih kamilic,
  • 2,5 dl vode.

  Kamilični čaj se pripravlja malo drugače. Na tak način pripravljen kamilični čaj bo še posebej učinkovit, zato svetujem, da se držite postopka.

  Vodo pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavre. Naj vre par minutk. Nato vodo odstavimo s štedilnika in zavrelo vodo v pokriti posodi pustimo stati 5 minut, da se voda shladi na okoli 90 °C. Nato vanjo potopitmo posušene kamilice, pokrijemo in pustimo 5-10 minut. Po tem času čaj precedimo in že ga lahko pijemo. Kamilični čaj pijemo mlačen, nikoli vročega.

  Kamilično vino

  Kamilično vino se uporablja za lajšanje trganja po udih, zdravljenje zlatenice in tesnobe v prsih, pa tudi za lajšanje menstrualnih težav in celo za odpravo glist. Preganja tudi kamne v telesu.

  Za kamilično vino potrebujemo:

  • 1 liter belega vina,
  • pest svežih cvetov kamilice.

  V vino namočimo cvetove in postavimo na sonce za 12 ur, nato precedimo. Hranimo v hladilniku. Kamilično vino pijemo po požirkih skozi dan (npr. 1dl kamiličnega vina).

  Kamilično olje

  Kamilično olje je zelo učinkovito sredstvo za vtiranje v rane, bule, otekline in tudi zmečkanine. Pomaga pa tudi pri revmi in protinu.

  Za pripravo kamiličnega olja potrebujemo:

  • 1 liter oljčnega olja,
  • nekaj prgišč cvetov kamilice.

  Kamilice namočimo v olivno olje, vse skupaj postavimo na sončno mesto za 10 dni. Po desetih dneh kamilično olje precedimo skozi gazo. Kamilično olje hranimo v temnem in suhem prostoru, ki naj ne bo vroč.

  Kamilično olje si po potrebi 3-5x dnevno vtiramo na prizadeta mesta.

  Kamilice z medom

  Kamilice z medom pa bodo hitro in učinkovito pomagale pri izločanju sluzi iz pljuč ali želodca.

  Za pripravo kamilic z medom potrebujemo:

  • pest posušenih kamilic,
  • 500 g medu.

  Kamilice enostavno zmešajte z medom, ki je lahko katerikoli in hranite v steklenem kozarcu pri sobni temperaturi v temnem prostoru. Za lajšanje težav uživamo dvakrat dnevno (zjutraj in zvečer) po 1 čajno žličko kamilic z medom.

  Kamilična kopel

  Kamilično kopel si pripravimo za lajšanje glavobola, bolečin v ušesih, težavah s sinusi, bronhitisu in tudi ob granolomu.
  V kad nalijemo vročo, a ne prevročo vodo, ji dodamo približno 1 žlico kamilice. Kopel naj traja 20-30 minut.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja