Pripravki iz cvetov kamilice

  Pripravki iz cvetov kamilice
  Deli naprej

  Kamilica (Matricaria chamonilla L.) je v domači lekarni nepogrešljivo zdravilno zelišče, ki so ga uporabljali že naši predniki.

  V ljudski medicini velja za vsestransko zdravilno zelišče, ki so ga uporabljali stari in mladi.  S kamiličnim čajem so blažili krče, napihnjenost pri prebavi, z njim so izpirali rane, različna kožna vnetja, pri prehladu pa so si pripravili parno kopel za inhaliranje. Veliko načinov uporabe cvetov kamilice, ki izvirajo iz ljudskega zdravilstva, se uporabljajo še danes.

  Kamilica vsebuje eterična olja, flavonoide, grenčine, in kumarinske spojine, je najbolj poznana kot domače razkužilo, saj zavira učinkovanje bakterijskih strupov.

  Posušene cvetove kamilic uporabljamo za lajšanje prebavnih težav in odpravljanje blažjih prebavnih krčev, občutka napetosti in napenjanja.

  Cvetovi kamilice pa pomagajo tudi:

  • pri prehladnih obolenjih,
  • vnetjih sluznice ust in žrela,
  • blažjih kožnih vnetjih (sončne opekline),
  • površinskih ranah ter manjših turih,
  • lajšajo tudi vnetja sluznice v predelu zadnjika in zunanjih spolovil.

  Pogosto uporabljamo kamilični čaj za dojenčke in majhne otroke, v času izraščanja zob in pri trebušnih krčih, ter za ženske z bolečinami med menstruacijo.

  Pripravki iz posušenih cvetov kamilic

  Poparek

  Poparek lahko pripravimo na dva načina, eden je v obliki čaja, ki pomaga pri prebavi, miri krče, koristi ob vnetju želodčne in črevesne sluznice, nas pomirja kadar smo razburjeni in rahlo uspava, pomaga nam tudi ko nas muči migrena. Pomembno je, da čaja ne uživamo v primeru bruhanja.

  Čajno žličko posušenih cvetov kamilice prelijemo z 250 ml vrele vode, skodelico pokrijemo, počakamo 5 minut, nato čaj precedimo in ga počasi popijemo, največ 8 skodelic na dan.

  Poparek iz cvetov kamilice lahko pripravimo tudi za zunanjo uporabo, za izpiranje, grgranje in obkladke.

  3 žlice posušenih cvetov prelijemo z 1000 ml vrele vode, posodo pokrijemo in počakamo 5 minut.
  Namesto cvetov lahko uporabimo lahko tudi tinkturo tako, da uporabimo 20 do 25 kapljic.

  Kopel

  Pomirjajočo kopel iz cvetov kamilice pripravimo za pospeševanje potenja po bolezni, ko je telo izčrpano. Če pa si s kopeljo umivamo obraz, bo redna uporaba naredila naš obraz bolj svež in mladosten.
  Kopel uporabimo tudi za pripravo obkladkov in izpiranje vek, kadar imamo prehlajene oči.

  Pomirjajočo kopel pripravimo tako, da 100 g posušenih cvetov prelijemo z 1000 ml vrele vode, lonec pokrijemo in počakamo 5 minut, nato čaj precedimo in ga dodamo kopeli, lahko uporabimo tudi kapljice tinkture.

  Blazinica iz suhih cvetov kamilice

  Pomaga za blažitev bolečin na telesu, pripravim si primerno veliko blazinico, jo segrejemo in jo polagamo na obolelo mesto.

  Tinktura

  Tinkturo si pripravimo tako, da 20 g posušenih cvetov prelijemo z 100 ml domačega alkohola, ali 70% alkoholom, ki ga lahko kupimo v lekarni. Cvetove namakamo 20 do 25 dni, med tem časom kozarec večkrat pretresemo, nato precedimo in shranimo v primerni steklenički.

  Uporaba v veterini vse pripravke uporabljamo lahko tudi v veterini.

  Opozorilo, zaradi prevelikih količin in dolgotrajne uporabe cvetov kamilice, lahko postanemo omotični in nemirni.

  5/5 - (2 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.