Naravne rešitve za težave s prostato

  Naravne rešitve za težave s prostato 1
  Deli naprej

  Prostata je moška spolna žleza, ki se nahaja tik pod sečnim mehurjem. Skozi prostato poteka kratek odsek, sicer dolge, sečnice, skozi katero se izločata seč in semenska tekočina. Naloga prostate je izdelovanje izločkov, ki so del semenske tekočine.

  Težave s prostato se najpogosteje pojavijo v srednjih letih in poleg drugih težav, ki jih prinaša prostata, so pogoste težave z uriniranjem in neprestan občutek potrebe po uriniranju. Težave s prostato so različne narave in tudi jakosti simptomov se razlikuje. Najpogosteje so težave povezane: s povečano prostato, vnetjem prostate in rakom prostate.

  Ne le z naravnimi pripravki in čaji, ampak tudi z življenjskim slogom, moški lahko v veliki meri vplivajo na zdravje prostate. Poglejmo kako.

  Nasveti za zdravje prostate

  Ne le pomoč iz domače zeliščne lekarne, tudi način življenja je zelo pomemben. Poglejmo, kaj vpliva na prostato in izboljšanje stanja.

  Prehrana, fizična aktivnost in zmanjšanje stresa

  Za optimizacijo zdravja prostate se priporoča večji vnos cinka in vitamina B6 s prehrano. Izogibanje hrani z večjo vsebnostjo sladkorja in zasičenih maščob. Tudi fizična aktivnost je zelo pomembna. Pomembno je tudi vzdrževanje primerne telesne teže.

  Stres vpliva tudi na prostato. Zato je zmanjšanje stresa pomembno za zmanjšanje težav s prostato, saj lahko stres še dodatno doprinese k težavam z uriniranjem.

  Naravne rešitve za težave s prostato

  Čaji so odlična naravna pomoč pri težavah s prostato.

  Zakaj je pitje čajev pomembno?

  Mnogi čaji, ki so primerni za pitje lajšanja težav s prostato vsebujejo antioksidante, ki pripomorejo k zdravju prostate, nekateri med njimi pa preventivno pomagajo zoper nastanek raka prostate.

  Priporoča pa se izogibanje kofeina v čajih, saj le-ta draži prostato in mehur. Poleg čajev je pomembno piti tudi veliko vode, ki poskrbi za hidracijo.

  Pri naravnem zdravljenju težav s prostato je najpomembnejše to, da najdete čaj, ki vam najbolj odgovarja in tako najbolje deluje na vaše zdravje. Tokrat vam predstavljamo 3 naravne čaje za lajšanje težav s prostate: čaj vrbovca, brusnični čaj in čaj hibiskusa.

  Čaj vrbovca za lajšanje težav s prostato

  Vrbovec je dobro poznano zelišče v ljudskem zdravilstvu, tudi za zdravljenje prostate in sečnih poti. Med drugim vrbovec vsebuje antioksidante, ki vplivajo proti prostim radikalom in tako preprečujejo nastanek rakotvornih celic. Vsebuje tudi antibakterijske in protivirusne učinkovine.

  Čaj vrbovca lahko skuhate iz sveže zeli ali posušene.

  Potrebujete:

  • 1 čajno žličko posušenega vrbovca (ali pol sveže zeli),
  • 2,5 dl vode.

  Zel prelijte z vrelo vodo, pustite 10-15 minut, nato precedite in popijte topel čaj. Priporoča se pitja dvakrat dnevno, zjutraj pred zajtrkom in zvečer pred večerjo.

  Brusnični čaj za lajšanje težav s prostato

  Brusnice se pogosto uživajo za lajšanje in preprečevanje bolezni sečil, pomagajo pa tudi pri lajšanju simptomov težav s prostato, še posebej se dobro obnese pri težavah s povečano prostato.

  Za pripravo brusničnega čaja je najbolje uporabiti posušene brusnice (lahko pa jih tudi kar prigriznete). Brusnice prelijemo z vročo vodo, pustimo stati 10 minut, nato pa brusnični čaj precedimo in popijemo še toplega.

  Čaj hibiskusa za lajšanje težav s prostato

  Ne le, da čaj hibiskusa pozitivno deluje na krvni tlak in vpliva na splošno dobro počutje, vsebuje tudi učinkovine, ki delujejo proti rakavo in so še posebej pomembne za moške, ki so zboleli za rakom prostate.

  Čaj hibiskusa lahko pripravite iz svežih ali posušenih cvetov.

  Potrebujemo:

  • 1 čajno žličko posušenih cvetov,
  • 2,5 dl vode.

  Cvetove hibiskusa prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5-10 minut, nato precedimo in popijemo še toplega.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.