Naravna pomoč pri prehladu in gripi

  Naravna pomoč pri prehladu in gripi 1
  Deli naprej

  Hladnejši meseci prinašajo tudi viruse in bakterije in z njimi različna prehladna obolenja, tudi gripo. Močan imunski sistem je tisti, ki nas pred virusi in bakterijami najbolje varuje, a vseeno se imunski sistem in z njim obramba našega telesa kdaj porušita in takrat zbolimo. In kako si na naraven način pomagati, ko se to zgodi? Poglejmo.

  Naravna pomoč pri gripi in prehladu

  Med vsemi naravnimi pripravki in seveda počitkom, ki je, ko nas napadeta prehlad ali gripa nujno potreben, si lahko skuhamo tudi čaj iz čebule in timijana.

  Čebula (Allium cepa) je staro ljudsko zdravilo in velja za naravni antibiotik, ki med drugim blagodejno vpliva na dihalne poti, blaži težave z vnetimi sinusi in umirja suh in dražeč kašelj.

  Tudi timijan (Thymus vulgaris) blagodejno vpliva na naše telo, predvsem na imunski sistem, saj ga krepi na naraven način in hkrati povečuje odpornost proti tujkom (virusi, bakterije), ki napadajo organizem.

  Poleg timijana in čebule v ta naravni pripravek zoper gripo in prehlad dodamo tudi med, ki je prav tako nepogrešljiv za krepitev našega celotnega organizma in pomaga pri prehladu in gripi. med namreč vsebuje endime, mineralne snovi, kot so: kalij, natrij, železo …, vitamine in aminokisline in tudi snovi, imenovane inhibidini, ki so zaslužni za preprečevanje rasti in uničevanje bakterij.

  Čaj iz čebule, timijana in medu

  In ko te tri sestavine združimo v čaj, ki je mimogrede zelo okusen (zagotovo vas bo presenetilo dejstvo, da nima prav nič neprijetnega okusa in vonja po čebuli), dobimo čaj, ki bo hitro pregnal gripo ali prehlad, našemu telesu pa povrnil moči in okrepil imunski sistem.

  Čaj iz čebule in timijana lahko pijemo tudi preventivno, v času, ko smo še bolj kot sicer izpostavljeni virusom in drugim bakterijam, katera lahko povzročijo prehladna obolenja ali gripo.

  Za pripravo čaja iz čebule in timijana potrebujemo:

  • 1 liter vode,
  • 2 čebuli,
  • 1 veliko žlico posušenega timijana,
  • 2 veliki žlici medu.

  Priprava čaja iz čebule, timijana in medu

  Čebuli olupimo in ju nasekljamo. Olupljeno in nasekljano čebulo damo v 1 liter hladne vode in vse skupaj pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavre.
  Ko zavre, zmanjšamo temperaturo ognja na štedilniku in pustimo, da čebula vre cca. 10 minut. Nato dodamo še timijan (če imate pri roki svežega, lahko uporabite tudi svežega – nekaj vejic (cca. 4-6 vejic). Ponovno pustimo, da vse skupaj vre 3 minute.
  Sedaj čaj iz čebule in timijana odstavimo, pokrijemo in pustimo, da stoji 15-20 minut, nato čaj precedimo.  Čaju, ki smo ga precedili, dodamo še 2 žlici medu (pri tem pazimo, da med zajemamo z leseno, plastično ali keramično žlico), dobro premešamo in pijemo skozi dan.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja