Naravna pomoč pri izkašljevanju

  Naravna pomoč pri izkašljevanju 1
  Deli naprej

  Dražeč kašelj, ki ga spremlja sluz, katere nikakor ne morete izkašljati? Zakaj bi posegali po pripravkih, ki niso naravni, ko pa so naravne sestavine, ki nam bodo pri tem v pomoč na dosegu roke? Poglejmo kakšna je naravna pomoč pri izkašljevanju.

  Smrekovi vršički

  Sirup iz smrekovih vršičkov

  Sirup iz smrekovih vršičkov, ki jih spomladi naberemo na smreki, Picea excelsa, je še kako dobrodošel sopotnik v času prehladnih obolenj. Blaži simptome suhega in dražečega kašlja, čisti sluznico in dihalne poti. Uživajo ga lahko tudi otroci.

  Ker vsebuje veliko vitamina C, krepi tudi imunski sistem. Spodbuja potenje in pripomore k izboljšanju splošnega počutja. Preganja utrujenost.

  Sirup iz smrekovih vršičkov si lahko uporabimo kot sladilo v čaju, ali pa ga zaužijemo kot zdravilo v obliki sirupa in sicer v odmerkih:

  • 1/2 žličke za otroke starosti 2-5 let,
  • 1 žličko za otroke starosti 6-10 let,
  • 2 žlički odrasli.

  Čaj iz smrekovih vršičkov

  Tudi čaj iz smrekovih vršičkov pomaga na podoben način kot sirup iz smrekovih vršičkov in tako razkužuje dihalne poti, lajša kašelj, krepi organizem in imunski sistem. Spodbuja potenje in čisti kri.

  Čebula

  Čebulni sirup

  Pomagamo si lahko tudi z vsem dobro poznano vrtnino, ki ne manjka v nobeni kuhinji – čebulo, Allium cepa. Uživanje čebulnega sirupa pomaga in pomirja suh in dražeč kašelj. Ker deluje antiseptično blaži bolečine pri vnetem grlu in žreli, hkrati pa deluje na sluznico tako, da jo vlaži, kar nam olajša izkašljevanje.

  Tudi čebulni sirup je eno izmed tistih zdravil iz domače zeliščne lekarne, ki je primerno tudi za majhne otroke. Uživamo pa ga v naslednjih odmerkih:

  • 1 čajna žlička na 3-4 ure za otroke,
  • 1 čajna žlička na 2 uri za odrasle.

  Čebulni obkladki

  Sesekljana čebula, katero prepražimo in še vročo zavijemo v gazo, se krasno obnese kot topel obkladek pri zdravljenju pljučnice.

  Navadni lučnik

  Tudi navadni lučnik, Verbascum phlomoides, blagodejno vpliva na sluznico in pomaga pri izkašljevanju in izločanju sluzi.

  Islandski lišaj

  Islandski lišaj, Cetraria islandica, je odlično naravno sredstvo za zdravljenje dihal. Pomaga zoper pljučne bolezni, oslovski kašelj, bronhitis … Pomaga tudi pri vnetih mandljih in hripavosti. Za lajšanje izkašljevanje se priporoča pitje čaja islandskega lišaja, ki ga zmešamo skupaj z lapuhom. Čaju dodamo še mleko in med. Takšen čaj omili napade kašlja in olajša izkašljevanje.

  Marjetica

  Marjetica, Bellis perennis, prav tako vpliva na izločanje sluzi iz pljuč in tako lajša in pospešuje izkašljevanje. V ta namen pijemo čaj.

  Jetičnik

  Jetičnik, Veronica officinalis, je še ena izmed zdravilnih rastlin, ki pomaga pri boleznih dihal. Krepi pljuča in hkrati lajša kašelj, ki ga spremlja sluz, saj mehča sluzi in tako olajša izkašljevanje. Tudi jetičnik, tako kot smrekovi vršički spodbuja potenje in je tako dobrodošel pri povišani telesni temperaturi.

  Poprova meta

  Poprova meta, Mentha piperita, pomaga pri sproščanju dihalnih poti iz izkašljevanju.

  Lapuh

  Čaj, ki ga pripravimo iz lapuha, Tussilago farfara, odlično pomaga pri prehladnih obolenjih kot so: bronhitis, astma, katar dihal. Pomaga tudi pri odpravljanju hripavosti in dražečem kašlju. Še posebej učinkovit za lajšanje izkašljevanja je skupaj z islandskim lišajem (glej zgoraj).

  Materina dušica

  Thymus serpyllum, kot latinsko imenujemo materino dušico, je odlična pri zdravljenju bolezni dihal. Pomirja kašelj in pomaga tudi pri oslovskem kašlju. Razkužuje dihalne poti in pomaga pri zdravljenju bakterijskih okužb dihal. Pospešuje potenje in blaži glavobol. Krasno se obnese pri zdravljenju bronhitisa, pljučnice in gnojnih pljuč.

  Narava nam vedno nudi rešitev, dovolimo ji, da nam pomaga.

  5/5 - (4 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.