Med – zlato darilo čebel

  Med - zlato darilo čebel 1
  Deli naprej

  Med je zagotovo zlato darilo narave, ki nam ga prinašajo pridne čebelice in je vsestransko uporabljen tako v kulinariki, zdravilstvu in v negovalne namene.

  Med

  V medu najdemo vitamine skupine B, vitamin C, folno kislino, pa tudi minerale: natrij, kalij, kalcij, silicij, fosfor, magnezij, mangan in železo in seveda aminokisline in encime, ki veljajo za najpomembnejšo sestavino medu, saj med drugim omogočajo nastanek različnih sort medu, vplivajo pa tudi na našo prebavo.

  Poleg zgoraj naštetih v medu najdemo še flavonoide in nekatere proti bakterijske snovi.

  Med se uporablja tako v kulinariki (kot sladilo so ga uporabljali že Stari Grki), kozmetiki in seveda zdravilstvu. Primeren je tako za notranjo kot zunanjo uporabo.

  Med in njegovi pozitivni učinki

  Med je znan po svoji antibakterijski učinkovitosti, saj blagodejno učinkuje proti številnim bakterijam. Učinkuje tudi zoper nekatera glivična obolenja. Zakaj je tako učinkovit? Predvsem zaradi visoke vsebnosti sladkorja, delovanja encimov in drugim antibiotičnih učinkovin v medu, ki preprečujejo razmnoževanje bakterij in nekaterih glivic.

  Med je tako odlično sredstvo za celjenje ran, nego suhih in razpokanih ustnic, … Pomaga tudi pri lajšanju opeklin in celo lahko vpliva na zmanjšanje brazgotin. Primeren je za zdravljenje najrazličnejših vnetij, ščiti tudi pred nastankom novih vnetij. Pozitivno vpliva tudi na zmanjšanje bolečine.

  Ne le, da pomaga pri celjenju, ampak tudi pomirja razdraženo kožo. Tako je mnogokrat uporabljen tudi v kozmetiki kot sestavni del mask (tako za lase kot obraz), krem, losjonov, mil in šamponov, balzamov za nego ustnic … Velja za že zelo staro ljudsko zdravilo zoper plešavost.

  Med zelo pomembno vpliva na obrambo telesa pred prostimi radikali.

  Za uživanje se priporoča vsem, ki so slabokrvni ali podhranjeni. Priporoča se tudi nosečnicam in vsem, katerih imunski sistem je oslabljen. Ker je energetsko zelo bogat in hranljiv se priporoča tudi osebam, ki imajo velike fizične obremenitve. Jedo naj ga tudi starejši in vsi, ki okrevajo po boleznih.

  Tudi na prebavila ugodno deluje, saj pomaga pri prebavi. Deluje odvajalno, saj vpliva na gibanje črevesja. Pomaga odpravljati zgago in rane ter razjede na želodcu in dvanajsterniku.

  Dobro deluje tudi na jetra, katerim pomaga pri presnovi ogljikovih hidratov in izločanju strupenih snovi pri boleznih jeter.

  Pomaga tudi zoper mišične krče, saj jih umirja.

  Odlično se obnese tudi pri zdravljenju boleznih dihal, saj pomirja pljuča, lajša izkašljevanje in blaži kašelj, olajšuje dihanje. Pomaga tudi pri hripavosti in vnetem grlu in žrelu.

  Ker pomirja, nam med pomaga do boljšega spanja in sproščenosti. V ta namen lahko med dodamo čajem, ki imajo pomirjevalni učinek (npr. sivkin čaj, metin čaj) in delovanje medu se bo še povečajo.

  Zelo pomembno pri medu je, da ne pride v stik s kovino, saj v nasprotnem primeru izgubi vse svoje zdravilne lastnosti.

  5/5 - (3 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja