Iz domače lekarne: prva pomoč pri bolečem grlu

  Iz domače lekarne: prva pomoč pri bolečem grlu 1
  Deli naprej

  V hladnejših mesecih je naš organizem veliko bolj izpostavljen prehladnim obolenjem. Ob prvih znakih bolečin v grlu, ki lahko pripeljejo tudi do prehlada, viroze ali celo gripe, si pripravite zdravilo, prvo pomoč iz domače lekarne po spodnjem receptu. Gre za učinkovito in verjeli ali ne, tudi okusno zdravilo.

  Pomoč pri bolečem grlu

  To domače zdravilo bo pomagalo pozdraviti simptome bolečega in vnetega grla, hkrati pa bo okrepilo vaš organizem in preprečilo morebiten razvoj prehlada. Zanj potrebujemo le nekaj sestavin, ki jih najverjetneje že imate v kuhinji in le nekaj minutk časa. Poglejmo.

  Sestavine za pripravo:

  • 5-6 velikih žlic medu,
  • 3 ščepi sveže naribanega ingverja ali 1/2 čajne žličke ingverja v prahu,
  • 1 čajna žlička mletega cimeta,
  • 1-2 ščepca kajenskega popra,
  • sveže iztisnjen sok ene limone.

  Potrebovali pa boste tudi steklen kozarček s pokrovčkom ter leseno ali keramično žličko.

  Priprava medenih začimb zoper boleče grlo

  Priprava je zelo enostavna, velja pa opozorilo, da med zajemamo z leseno ali plastično, lahko tudi keramično žličko. Tudi celotno zdravilo pripravimo s takšno žličko in v steklenem ali plastičnem kozarčku. Namreč, med v stiku s kovino izgubi vse svoje zdravilne lastnosti. Ingver lahko uporabite svež ali posušen, v prahu.

  V kozarček (ali skodelico) odmerimo vse sestavine. Vse sestavine dobro premešamo med seboj, da dobimo popolnoma enotno zmes.
  Tako pripravljeno zdravilo uživamo počasi, žličko po žličko večkrat na dan. Po tem, ko zaužijemo to zdravilo iz domače lekarne nekaj časa ne pijemo in jemo, da bo zdravilo res delovalo.

  Takšno zdravilo iz medu in začimb je primerno za lajšanje bolečega in vnetega grla, tudi prehlada. V teh primerih si zdravilo uživamo večkrat dnevno.

  Hkrati pa ga lahko uživamo tudi kot preventivo za večanje naše naravne odpornosti.

  Hranimo ga v zaprtem kozarčku v hladilniku, pred vsako uporabo dobro premešamo. Zajemamo z leseno žličko.

  Zakaj med, ingver, cimet, kajenski poper in limona?

  Vsaka izmed sestavin ima svoj blagodejni učinek.

  Med je dobro poznano ljudsko zdravilo pri bolečem in vnetem grlu.  V medu je tudi visoka vsebnost sladkorja, encimov in drugih antibiotičnih učinkovin, ki preprečujejo razmnoževanje bakterij. Pomaga tudi lajšati hripavost in zdraviti boleče ter vneto grlo. Obnese se tudi pri zdravljenju bolezni dihal.

  Ingver krepi imunski sistem in je na sploh nepogrešljiv v zimskih mesecih.

  Cimet ima v sebi veliko zdravilnih učinkovin, med njimi cinamaldehid, učinkovino, ki uničuje bakterije in viruse ter pomaga odpravljati zajedavce. Cimet telo ogreva in ga krepi tako bodisi lajša simptome prehlada, ali pa deluje kot preventiva. Pomaga tudi pri povišani telesni temperaturi. Ob vnetih mandljih in bolečem grlu je cimet nepogrešljiv zaveznik.

  Tudi kajenski poper je naš zaveznik pri zdravljeni bolečega grla, pomaga pa tudi zoper dražeč kašelj, lajša izkašljevanje in pomaga zoper vnete mandlje. Obnese se tudi za zdravljenje prehlada, tudi angine.

  Limona je polna vitaminom in mineralov. Tako limona pomaga zdraviti prehlad, pomaga pri težavah s sinusi, zdravi tudi simptome gripe in prehlada in predvsem napolni naše telo z vitamini in minerali in tako poskrbi za krepak imunski sistem.

  5/5 - (4 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.