Enostaven domač pripravek zoper zaprtje

  Enostaven domač pripravek zoper zaprtje 1
  Deli naprej

  Ena izmed prebavnih težav je tudi zaprtje. Ko je naše črevesje v neravnovesju, pride tudi do težav z napihnjenostjo, vetrovi, zaprtjem ali pa zelo težkim in bolečim izločanjem blata, … Sila neprijetno, a si lahko pri tem pomagamo.

  Kako si lahko pomagamo?

  Vzroki, zakaj pride do zaprtja, so različni – (nezdrav) življenjski slog, čustvene težave, na prebavo lahko vpliva celo sprememba okolja (npr. v času dopusta oziroma potovanj).

  Da je voda vir življenja, ni le prazen rek. Ne le, da brez vode človek ne more preživeti, zadostna hidracija telesa je zelo pomembna tudi za prebavo. Tudi redno gibanje in telesna aktivnost pripomoreta k dobri prebavi in rednemu odvajanju.

  Probitotiki – to so mikroorganizmi, ki našemu telesu pomagajo pri presnovi zaužite hrane, sintentizirajo vitamine, pomagajo pri gibanju črevesja in na sploh pomagajo pri ohranjanju ravnovesja v črevesju. Zato je pomembno, da uživamo tudi te. Še posebej, ko morebiti uživamo tudi antibiotike, je zelo pomembno, da poskrbimo za zaradi antibiotikov porušeno ravnovesje v črevesju.

  Ob zaprtju si lahko pomagamo tudi z nekaterimi živili in lahko si pripravimo povsem enostaven (in zelo okusen) domač pripravek, ki bo pomagal proti zaprtju.
  Ampak preden vam zaupamo recept, naštejmo še nekaj živil, ki prav tako pomagajo zoper zaprtje: oreščki, sadje (npr. suhe ali pa sveže slive), ribe, jajca, avokado, lanena semena, oves oziroma ovsena kaša, sok aloe vere, konopljino ali laneno olje, tudi oljčno olje. Ne smemo pozabiti niti na stročnice, kot so čičerika, leča, fižol in grah, saj so odličen vir vlaknin.

  Enostaven domač pripravek zoper zaprtje

  Če ste zaprti ali pa morda le želite izboljšati oziroma pohitriti vašo prebavo, si pripravite enostaven in okusen pripravek iz 3 sestavin, ki ga enostavno vmešate med jogurt, smuti ali kam drugam in zaužijete. Vaše črevesje se bo kmalu izpraznilo.

  In kar je najboljše, ta pripravek lahko uživajo tako odrasli kot tudi otroci, pa še povsem naraven je.

  Za njegovo pripravo potrebujete:

  • 100 g suhih sliv,
  • 100 g datljev,
  • 4 dl vode.

  Priprava

  1. Slive in datlje razkoščičite, če še niso in jih narežite na majhne koščke.
  2. V kozici zavrite vodo.
  3. V vrelo vodo stresite narezane datlje in suhe slive.
  4. Na zmerni temperaturi kuhajte in pri tem mešajte tako dolgo, da se datlji in slive razpustijo in zmes zgosti.

  Kuhano in ohlajeno zmes lahko shranite v steklen kozarček ali drugo, za shranjevanje živil primerno posodo s pokrovom in do enega tedna hranite v hladilniku.

  Uporaba

  Uživamo po 1 veliko žlico pripravka na dan. Lahko zaužijemo samo, še boljše pa bo, če si jo vmešate v (probiotični) jogurt, kefir, dodate smutiju, kuhani ovseni kaši …

  Rate this post

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.