Dragoceno arganovo olje

  Dragoceno arganovo olje 1
  Deli naprej

  Zagotovo ste že slišali za arganovo olje. Arganovo olje je zelo dragoceno velja za eliksir mladosti. Uporablja se tako v zdravilne namene kot v kulinariki in kozmetiki, kjer je še posebej cenjeno in vsestransko uporabno.

  Arganovo olje

  Arganova drevesa obrodijo enkrat na leto. Plodovi so pravzaprav precej podobni olivam. Za pridobivanje olja se uporabljajo jedrca plodov, ki jih obirajo v poletnem času.

  Za 1 liter arganovega olja je potrebnih kar 16 ur ročnega dela (po tem ko so plodovi obrani, jim odstranijo pulpo in ročno strejo oreščke in odstranijo semena(jedrc)) in približno 40 kilogramov plodov argana.

  Semena (jedrca), ki jih uporabijo za proizvodnjo arganovega olja v negovalne namene pred stiskanjem olja iz njih prepražijo. Tistih semen (jedrc), iz katerih pa se pridobiva arganovo olje za prehrambene namene, ne pražijo.

  Arganovo olje je izjemno bogato s koristnimi sestavinami kot so:

  • linolenska kislina (ta pomaga pri uravnavanju holesterola v krvi),
  • veliko vitamina E (zaščita telesa pred oksidacijo, za ohranjanje plodnosti),
  • karoten (deluje na pigment),
  • maščobne kisline omega-3,
  • maščobne kisline omega-6 (med drugim ohranja prožnost kože in skrbi za regeneracijo),
  • maščobne kisline omega-9 (ščiti povrhnjico pred izgubo vlage),
  • polifenol (deluje podobno kot antioksidant).

  Uporaba arganovega olja v zdravilne namene

  Ker se arganovo olje, ki se uporablja v zdravilne namene uporablja notranje (torej, ga zaužijemo), moramo biti pri nakupu pozorni na to, da kupimo arganovo olje, ki je primerno za uživanje, torej – pripravljeno iz nepraženih jedrc (semen) argana.

  Arganovo olje tako lahko uporabljate v kulinariki in ga zaužijete na ta način. Odličen je za pripravo solat in ribjih jedi. Nekaterim ustreza arganovo olje, ki mu orimešajo še mandlje in med. Takšna mešanica telo napolni z energijo in močjo.

  Uživanje arganovega olja v prehrani ima kar nekaj blagodejnih učinkov na naše telo. Med drugim:

  • skrbi za naš imunski sistem in ga krepi,
  • pomaga urejati prebavo,
  • pomaga urejati raven holesterola v krvi,
  • zavira (sicer naravni) proces staranja telesa.

  Poleg tega, da arganovo olje zaužijemo v sklopu pripravljenih obrokov, se priporoča uživanje samega arganovega olja. In sicer tako, da popijemo vsak dna pred glavnim obrokom 1-2 jedilni žlici arganovega olja. Tako zadovoljimo potrebe telesa pa linolenski kislini, ki pripomore k urejenemu holesterolu v krvi.

  Arganovo olje pa lahko uporabimo tudi zunanje, ki pa je tako hkrati lahko negovalna uporaba in uporaba v zdravilne namene, saj blagodejno deluje na kožo in jo izdatno nahrani in navlaži, poskrbi za njeno elastičnosti … Prav tako z arganovim oljem lahko negujemo kožo prizadeto zaradi sončnih opekli. Če je vaša koža suha in razpokana, so na njej mahne ranice, si jo namažite z arganovim oljem in jo tako negujte ter hkrati pozdravite s pomočjo arganovega olja.

  5/5 - (2 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.