Domači sirup za boj proti kašlju – črna redkev z medom

  Domači sirup za kašelj - črna redkev z medom
  Deli naprej

  Črna redkev se že stoletja uporablja kot hrana, vendar je tudi ena najbolj učinkovitih naravnih zdravil. Znana je v vseh kultura, v starem Rimu, Egiptu, na Kitajskem in Japonskem.

  Črna redkev izvira iz Azije in je ena najstarejših gojenih rastlin na svetu. Najdemo jo tudi na risbah grobov starih Egipčanov, ki so jo smatrali za čudežno in zdravilno.  Starejši ljudje cenijo njene lastnosti, je učinkovita pri težavah zgornjih dihal, bronhitisu, kašlju in tuberkulozi, priporočajo pa jo tudi pri težavah z zaprtostjo.

  Črna redkev v boju proti prehladu

  Črna redkev je v kombinaciji z medom naravno zdravilo proti kašlju in bronhitisu. Velja za zanesljivo in protimikrobno sredstvo, ki hkrati pozitivno deluje na imunski sistem. Skorja črne redkve ima veliko močnejši okus kot njena bela notranjost. Toda prav ta njen oster okus je izvrsten v zimskih mesecih. Črna redkev lahko zaradi njenih učinkovin odlično sodeluje pri preprečevanju in zdravljenju prehlada.

  Recept: domači sirup iz črne redkve in medu

  Recept  je zelo enostaven. Ker je tudi zelo učinkovit, vam svetujemo, da ga vsekakor poskusite.

  Srednje veliko črno redkev dobro operite in ji odrežite vrh. Kasneje ga boste potrebovali, zato ga nikar ne zavrzite. Z nožem zdaj izdolbite notranjost redkve tako globoko, da ostane dovolj prostora za dve veliki žlici medu, ki pa ne smeta zapolniti celotnega prostora, saj bo iz črne redkve steklo še nekaj dodatne tekočine. Potem v to “skodelico” dajte dve žlici  medu (najbolje domačega) in jo zaprite s prej odrezanim vrhom. Najbolje, da si sirup pripravite zvečer, da ga pustite stati čez noč, saj mora črna redkev spustiti svoj zdravilni sok. Drugi dan je zdravilni sirup pripravljen.

  Sirup iz črne redkve za kašelj vzemite 3 krat na dan po eno veliko žlico, nekaj minut pred obrokom. Otroci naj vzamejo 3 krat na dan po eno majhno žličko sirupa.

  “Skodelico” iz črne redkve lahko uporabite trikrat, zato je nikar po prvi uporabi ne zavrzite.

  Enostavnejša priprava sirupa iz črne redkve in medu

  Nekaj črnih redkev srednje velikosti dobro operite. Olupite skorjo in zrežite sredico na manjše koščke. Zrezane koščke dajte v posodo in jih zalijte z medom. Po 12 urah se naredi sirup, ki se ga dozira na enak način, kot smo napisali zgoraj v prvem receptu.

  Ta metoda priprave sirupa je lažja, učinkovitost pa enaka.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.