Domače mazilo iz netreska

  Domače mazilo iz netreska 1
  Deli naprej

  Netresk je dobro poznana rastlina, ki jo pogosto uporabljamo v zdravilne namene. Že mnoga leta je del domače zeliščne lekarne, saj je vsestransko uporaben. Najpogosteje uporabljamo kar sveže liste, iz katerih iztisnemo sok ali pa iz njih naredimo obloge. Iz listov lahko skuhamo tudi čaj in pa naredimo domače mazilo. Mazilo iz netreska je zelo enostavno za pripravo in nam ne vzame veliko časa, njegovi učinki pa so zelo blagodejni, saj pomaga pri zdravljenju opeklin, ran in podobno.

  Navadni netresk

  Navadni netresk, Sempervivum tectorum, je trajnica, ki zraste do največ 30 centimetrov visoko. Mesnati listi so zbrani v rozeti in so jajčaste oblike, na koncu pa ostro zašiljeni. Iz sredine listne rozete požene steblo, na koncu katerega zraste cvet. Rožnati cvetovi so zbrani v socvetju in so zvezdaste oblike V zdravilne namene uporabljamo liste.

  Navadni netresk je tako dobro poznano ljudsko zdravilo zoper drisko, premočno menstruacijo. Pomaga tudi pri vnetju ušes. Navadni netresk pomaga pri odstranjevanju otrdlin, kurjih očes, bradavic in sončnih peg. Pomaga lajšati težave s srbečo, mozoljasto kožo in težave, ki jih povzročajo piki insektov.

  Mazilo iz netreska pa je še posebej učinkovito pri zdravljenju ran, ran nastalih zaradi opeklin, zmečkanim in podplutb. Zato si le pripravite domače mazilo iz netreska.

  Domače mazilo iz netreska

  Za izdelavo domačega mazila iz netreska potrebujete le dve sestavini: sveže liste netreska in svinjsko mast (lahko tudi nesoljeno maslo). Potrebovali pa boste tudi: kozico, kuhalnico, gazo in primerne posodice za shranjevanje domačega mazila iz netreska.

  Potrebujete:

  • 250 g svežih listov netreska,
  • 250 g svinjske masti ali nesoljenega masla.

  Priprava domačega mazila iz netreska

  Liste netreska pregledamo, odstranimo morebitne smeti, liste, ki so umazani očistimo. Mast ali maslo damo v kozico. Dodamo še netresk. Mazilo iz netreska vedno delamo iz sestavin v razmerju 1:1.

  Na štedilniku v kozici počasi topimo mast, da se počasi stopi. Ko se stopi počakamo, da se segreje do te mere, da začne cvrčati. Tedaj vse skupaj odstavimo s štedilnika in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato kozico lahko prenesemo v nekoliko hladnejši prostor in pustimo, da se vsebina v kozici ponovno strdi. Pustimo stati 24 ur, lahko tudi kakšno več.

  Po 24 urah kozico ponovno pristavimo na štedilnik in na nizki temperaturi med mešanjem vse skupaj ponovno stopimo. Segrevamo do točke, tik preden mast zacvrči. Tedaj odstavimo in vse skupaj previdno precedimo skozi gazo (res previdno, saj je vroče). Precejeno zmes prelijemo v posodice, ki so primerne za shranjevanje mazila. Mazilo hranimo v hladilniku.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.