Čebulni čaj

  Čebulni čaj
  Deli naprej
  • 89
   Shares

  Čebula ni le nepogrešljiva sestavina pri kuhanju, ampak je tudi zelo zdravilna in na naše telo blagodejno učinkuje na najrazličnejše načine. V zdravilne namene lahko zaužijemo surovo čebulo, uporabimo njen sok, naredimo čebulni sirup, si skuhamo čebulni čaj in še kaj. Tokrat si poglejmo kako pripravimo čebulni čaj in čebulni čaj s timijanom.

  Blagodejni učinki čebulnega čaja

  Čebulni čaj nam bo najbolj pomagal v času prehladnih obolenj, saj uspešno preganja simptome prehlada in tudi gripe. Čebulni čaj, tako kot čebulni sirup, pomaga pri izkašljevanju saj med drugim blaži in lajša kašelj.
  Okus čebulnega čaja je vsekakor malce poseben, a verjemite, čebulni čaj je eden izmed vaših najmočnejših zaveznikov v boju s prehladom.

  Pripravite lahko tudi čebulni čaj s timijanom, ki bo še bolj učinkovit zoper prehlad in gripi.

  Že ob prvih simptomih gripe ali prehlada lahko pričnemo s pitjem čebulnega čaja, svetuje se, da na dan popijemo do 5 skodelic čebulnega čaja. V kombinaciji s čebulnim sirupom se boste tako hitro pozdravili.

  Čebulni čaj

  Priprava je povsem enostavna.

  Za skodelico čebulnega čaja potrebujete:

  • 1/2 manjše čebule
  • 3 dl vode.

  Vodo pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavre. Medtem nasekljamo pol čebule. Ko voda na štedilniku zavre, vanjo stresemo nasekljano čebulo in nekoliko zmanjšamo temperaturo štedilnika. Pustimo, da pri zmernem vretju (v pokriti posodi) vre 10 minut. Nato čebulni čaj odstavimo in pustimo, da stoji (še vedno v pokriti posodi) 20 minut. Po tem času čaj precedimo in pijemo.

  Čebulnemu čaju lahko dodamo med ali ingver, limonin sok.
  Tudi med, ingver ali limona so sestavine, ki bodo zaradi svojih učinkovin učinkovita pomoč zoper prehlad ali gripo.

  Čebulni čaj s timijanom

  Čebulni čaj lahko skuhamo tudi skupaj s timijanom, ki je odlična zel v boju z boleznimi dihal. Timijan me drugim pomaga zoper: astmo, kašelj, oslovski kašelj, pljučnico.

  In, če čebulo, ki je naravni antibiotik in timijan, ki deluje razkuževalno, združimo dobimo močno orožje zoper prehladna obolenja. V zimskem času naj bo tako ta čaj naš redni spremljevalec, saj ga lahko pijemo tudi preventivno, vsekakor pa s pitjem pričnemo takoj, ko se pojavijo prvi znaki gripe ali prehlada.

  Za 1 liter čebulnega čaja s timijanom  potrebujemo:

  • 1 liter vode,
  • 2 večji (ali 3 manjše čebule),
  • 2-3 čajne žličke posušenega timijana.

  Vodo pristavimo na štedilnik in zavremo, medtem, ko čakamo, da voda zavre, čebuli nasekljamo. Nasekljano čebulo damo v vrelo vodo in vse skupaj v pokriti posodi pri zmernem vrenju kuhamo 10 minut. Po 10 minutah dodamo še timijan in pustimo, da vre še 3 minute. Nato vse skupaj podstavimo s štedilnika in pustimo, da v pokriti posodi stoji 20 minut. Po tem času precedimo in čaj, kateremu lahko dodamo tudi med, je pripravljen za pitje.

  Ko napadeta gripa in prehlad, naj čebula postane vaš zaveznik!


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.