Čajna mešanica za lajšanje težav s krči in napenjanjem

  Čajna mešanica za lajšanje težav s krči in napenjanjem 1
  Deli naprej

  Vas mučijo krči in napenjanje? Ali pa ste doječa mamica, ki bi rada preprečila krče pri svojem dojenčku? Spodnja čajna mešanica bo učinkovito pomagala tako odraslim kot otrokom (seveda pa otrokom, še posebej dojenčkom, pripravimo manj koncentrirano čajno mešanico).

  Spodnji recept je del naše domače zeliščne lekarne že leta, zato ga le preizkusite tudi vi in se o njegovi učinkovitosti prepričajte tudi sami.

  Čaj zoper krče in napenjanje

  Gre za čajno mešanico iz janeža, kamilic in kumine. Ta tri zelišča vsak na svoj način blagodejno vpliva na težave ob napenjanju in krčih. Poglejmo kako.

  Janež

  janež, Pimpinella anisum, poleg drugih zdravilnih učinkov blagodejno vpliva na želodec in črevesje, saj ju krepi in je tako nepogrešljiv ob želodčnih težavah in težavah z napenjanjem in vetrovi. Janež ima tudi odvajalni učinek. Pri težavah z napenjanjem pomaga tudi janeževo olje.

  Kamilica

  Kamilica,  Matricaria chamomilla, pomaga zoper slabo prebavo in pomirja želodčne težave. Ob želodčnih težavah, pri katerih je prisotno tudi bruhanje, kamilice ne smemo uporabljati. Kamilica tudi pomirja in pomaga zoper nespečnost.

  Kumina

  Tudi kumina, Carum carvi, ima mnoge zdravilne učinke. Med drugim pomaga pri urejanju prebave in deluje kot diuretik. Velja za odlično zdravilo za blaženje napenjanja in vetrov. Pomirja krče in krepi želodec, razkuževalno deluje na črevesje. Odpravlja motnje v želodcu.

  Kumina je zelo pomembna za ženske. Med drugim vpliva na menstrualni ciklus katerega pospešuje. Še posebej pa je nepogrešljiva za vse ženske, ki so po porodu, saj blagodejno deluje na rodila. Zelo pomembna je tudi za doječe matere, saj pospešuje nastanek materinega mleka.

  Priprava čaja za lajšanje težav s krči in napenjanjem

  Ko imamo želodčne in prebavne težave, katere spremljajo tudi krči in napenjanje, takrat se je dobro spomniti na to čajno mešanico, ki bo težave pregnala.

  Za pripravo 1 litra čaja za pomiritev želodčnih težav potrebujemo:

  • 1 čajno žličko kumine
  • 1 čajno žličko kamilic
  • nekaj janeževih zrnc (cca. 5-8)
  • 1 liter vode

  Priprava čaja

  Vodo zavremo in ko zavre z vrelo vodo prelijemo mešanico zelišč. Pokrijemo in pustimo stati 5 minut, nato precedimo. Pijemo nesladkan čaj, ki naj bo topel.

  Omenjeno čajno mešanico lahko uporabite tudi za pomirjanje krčev pri dojenčkih. V tem primeru je najbolje, da čaj popije doječa mamica in tako bodo zdravilne učinkovine zelišč skoz materino mleko prešle tudi v dojenčka in krči bi se morali umiriti. Lahko pa tudi dojenčku skuhate čaj, a pozor! Za dojenčke in majhne otroke naredimo čaj v blažji obliki.

  Tako za pripravo 1 litra čaja potrebujemo:

  • 1/4 čajne žličke kumine
  • 1/4 čajne žličke kamilic,
  • 2 zrni janeža,
  • 1 liter vode.

  Sam postopek priprave pa je enak.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja