Čaj iz origana

  Čaj iz origana 1
  Deli naprej
  • 66
   Shares

  Origano, Origanum vulgare, je vsem dobro poznana začimba, ki pa ni le začimba, ki se odlično razume s paradižnikom, ampak je tudi zdravilna rastlina, ki se že zelo dolgo uporablja tudi v ljudskem zdravilstvu. Še posebej blagodejno se izkaže pri lajšanju glavobola, kašlja in celo bolečin v križu. Je naravno zdravilo, analgetik, ki bi ga morali imeti vsi v svoji domači zeliščni lekarni.

  Eksplozija moči v majcenih zelenih listih

  Pri zeliščih običajno velja, da s s sušenjem izgubijo na aromi in nekaterih blagodejnih učinkih, a to nikakor ne velja za origano, katerega vonj je še močnejši, ko ga posušimo, ohrani pa tudi svoje blagodejne učinkovine.

  V origanu najdemo antioksidante, vlaknine, omega-3 maščobne kisline, veliko vitaminov: A, C, E, K ter obilo mineralov: železo, mangan, cink, magnezij, kalcij, kalij, baker. Vsebuje tudi učinkovine, ki delujejo protivnetno.

  Čaj iz origana

  Čaj lahko skuhamo iz posušenih ali pa suhih listov origana.

  Za skodelico čaja iz origana potrebujemo:

  • 1-2 čajni žlički origanovih listov,
  • 2,5-3 dl vode.

  Priprava čaja iz origana:

  Z vrelo vodo prelijemo origanove liste, premešamo in pokrijemo. Pustimo stati 3-4 minut, nato precedimo. Nekoliko ohlajen čaj sladkamo z medom.

  Blagodejni učinki čaja iz origana

  Blagodejni učinki čaja iz origana so mnogi. Poleg tega, da takšen čaj pripomore k močnejšemu imunskemu sistemu, nam da tudi energijo in nas ščiti pred nastankom diabetesa. Vpliva na naše kosti, saj jih krepi. Pomaga pri razstrupljanju telesa in skrbi za zdravo srce.

  Zaradi antioksidantov in nekaterih drugih učinkovin v origanu, le-ta deluje tudi proti nekaterim oblikam raka, še posebej zoper raka na debelem črevesju. Zmanjšuje pa tudi tveganje ta pojav raka na dojkah pri ženskah in raka prostate pri moških. Ščiti tudi pred levkemijo.

  Čaj iz origana je več kot dobrodošel tudi v času prehladnih obolenj, saj poleg izboljšanje imunskega sistem pomaga tudi pri lajšanju simptomov prehlada in gripe in lajša izkašljevanje.
  Ob težavah z astmo se odlično obnesejo inhalacije čaja iz origana, saj bo para očistila nosne kanale in sinuse. Zaradi učinkovin, ki jih origano vsebuje, se pitje čaja priporoča za zdravljenje in lajšanje vseh vrst obolenj zgornjih dihal. Spodbuja tudi potenje.

  Čaj deluje kot naravni analgetik in tako uspešno pomaga premagati najrazličnejše bolečine: glavobol, bolečine v križu in podobno, saj deluje na živčni sistem tako, da ga umirja in tako pomaga zoper glavobol, tudi migreno, bolečine v križu … Origano zagotovo velja za učinkovito naravno protibolečinsko sredstvo.
  A ne le čaj, tudi naravno eterično olje iz origana se odlično obnese pri lajšanju bolečin.

  Naj ne bo origano le začimba, ampak naj postane del vaše domače zeliščne lekarne.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.