Čaj iz jetičnika

  Čaj iz jetičnika 1
  Deli naprej

  Da je jetičnik zdravilna zel ve malo kdo, saj velja za zapostavljeno zdravilno rastlino. A kdor ga pozna ve, da jetičnik pomaga pri marsikateri tegobi. Tokrat o pripravi čaja iz jetičnika.

  Zdravilni učinki jetičnika

  Stari Rimljani so verjeli, da jetičnik, Veronica officinalis, zdravi vse. V času starega veka pa so jetičnik uporabljali predvsem za zdravljenje jetike (tuberkuloze).

  Dan danes pa velja, da jetičnik med drugim pomaga pri boleznih dihal, saj krepi pljuča. Hkrati pa lajša tudi kašelj, ki ga spremlja sluz, saj mehča sluzi in tako olajša izkašljevanje. Jetičnik je dobrodošla pomoč pri povišani telesni temperaturi, saj spodbuja potenje.
  Čisti kri in ledvice, tudi jetra in vranico. Čisti tudi mehur in blagodejno vpliva na sečne poti, saj vzpodbuja izločanje seča. Pomaga ob želodčnih in prebavnih težavah in ob težavah s črevesjem. Pomaga tudi pri revmi in starostni srbečici.

  To je le nekaj blagodejnih učinkov jetičnika. Sedaj pa si poglejmo kako pripraviti čaj iz jetičnika.

  Čaj iz jetičnika

  Za njegovo pripravo potrebujemo:

  • 1,5 čajne žličke posušenega jetičnika
  • 150-200 ml vrele vode

  Priprava:

  Jetičnik v skodelici prelijemo z vrelo vodo in pokrijemo. Pokrit čaj pustimo stati 10 minut, nato vsebino precedimo. Čaj pijemo dva do trikrat dnevno, pri čemer si vsakič pripravimo svežo skodelico čaja. Takšen čaj lahko tudi grgrate, če imate težave z vnetim in bolečim grlom.

  Jetičnik pa je tudi krasno zelišče, katerega lahko učinkovito mešamo z drugimi zelišči. Tako si za vsako tegobo lahko pripravimo malce drugačno mešanico čaja iz jetičnika, ki zaradi izbire zelišč še posebej blagodejno vpliva prav na določeno bolezensko stanje oz. tegobo.

  Čaj iz jetičnika za pljuča

  Takšen čaj pijemo pri boleznih pljuč.

  Potrebujemo:

  • 1/2 čajno žličko jetičnika
  • 1/4 čajne žličke lučnika
  • 1/4 čajne žličke trpotca
  • 1/4 čajne žličke pljučnika
  • 2 – 2,5 dl vrele vode

  Priprava

  Z vrelo vodo prelijemo mešanico zelišč in pokrijemo, pustimo stati 8-10 minut, nato precedimo. Popijemo 2-3 skodelice čaja na dan. Čaj naj bo, če se le da, nesladkan. Sicer ga lahko sladkate z medom. Čaj lahko tudi grgrate, če imate težave z vnetim in bolečim grlom.

  Čaj iz jetičnika zoper kožne bolezni in starostno srbenje

  Ker jetičnik čisti kri, je krasen za lajšanje težav s srbečico kože in posledično tudi kožnih bolezni, ki spremljajo srbečico. Pomaga pa tudi pri starostnem srbenju kože.

  V ta namen si pripravimo čaj iz:

  • 1/2- 1 čajne žličke jetičnika
  • 1/4 čajne žličke orehovih listov
  • 1/4 čajnih listov bezga
  • 1/4 čajne žličke divje mačehe
  • 2,5 dl vrele vode

  Priprava:

  Z vrelo vodo prelijemo zelišča v skodelici, katero pokrijemo in pustimo stati cca. 10 minut, nato precedimo in pijemo.

  5/5 - (5 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja