Čaj iz črne detelje za lajšanje simptomov menopavze in zniževanje holesterola

  Čaj iz črne detelje za lajšanje simptomov menopavze in zniževanje holesterola
  Deli naprej

  Čaj iz črne detelje je zdravilen in uravnotežen zeliščni čaj, ki dnevno pomaga čistiti in negovati telo. Ker črna detelja že od nekdaj velja za hranljivo rastlino, je bila cenjena v številnih kulturah in jo še vedno uporabljajo v svojih tradicionalnih zeliščnih pripravkih. Medtem ko  štirilistno deteljo pogosto povezujemo s srečo, je črna detelja posebna že sama po sebi s svojimi sladko dišečimi cvetovi in čudovitimi koristmi za zdravje.

  Prednosti čaja iz črne detelje

  Črna detelja je bogata z minerali kot so kalcij, krom, baker, železo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, selen, silicij, natrij, kobalt, nikelj in kositer. Prav tako v njej najdemo številne vitamine, kot so A, B-kompleks, B2 in C vitamin.

  S čajem črne detelje delamo počasne spremembe, izboljšujemo svoje zdravje postopoma. Njegove koristi so številne in vredne časa, ki ga potrebujemo za pripravo skodelice čaja.

  Kako pripravimo čaj iz črne detelje?

  Čaj črne detelje lahko enostavno pripravite s pestjo cvetov črne detelje in nekaj vroče vode. Ker deteljo lahko nabiramo praktično povsod, je najbolje, da jo sami naberemo in posušimo doma. Cvetove moramo hitro posušiti v senci na prepihu, da ohranijo svojo svežo barvo.

  Če se odločite, da boste cvetove nabirali sami, potem je najbolje, da jih začnete nabirati kakšen teden, dva po začetku cvetenja. Odtrgajte cvetoče glavice, vendar ne vse iz iste rastline in jih zbirajte v košari. Namestite jih na ustrezno mesto in posušite. Cvetove na nekaj dni obračajte in pazite, da se medseboj ne dotikajo. Ko so popolnoma posušeni, lahko pripravite čaj.

  Recept za čaj iz črne detelje

  Sestavine:

  • 3 čajne žličke posušenih cvetov črne detelje
  • 2 skodelici vode

  Priprava:

  Najprej zavremo vodo. Potem dodajte cvetove in  pustite mešanico stati še 10 do 15 minut. Odcedite čaj in uživajte v pitju. Čaj lahko pijete do trikrat na dan.

  Nezaželeni učinki uživanja čaja iz črne detelje

  Čaj iz črne detelje ima lahko številne nezaželene učinke, od katerih je najbolj resna posledica visoke koncentracije izoflavonov v čaju. Te spojine lahko imajo različne koristne učinke, hkrati pa povečajo tudi tveganje za nekatere kronične bolezni. Pripravkov iz črne detelje iz previdnosti ne uživajte v nosečnosti ali v času dojenja, ker ustreznih znanstvenih izsledkov še ni. Tudi pri estrogensko odvisnem raku (rakom na dojki ali maternici) uživanje pripravkov iz črne detelje ni priporočljivo. Če uživate hormonske pripravke, tudi kontracepcijska sredstva, se o sočasnem uživanju cvetov črne detelje posvetujte s svojim zdravnikom.

   

  4.8/5 - (6 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.