Črna detelja (Trifolium pratense L.) – rastlina z močnimi zdravilnimi učinki

  Črna detelja (Trifolium pratense L.) - rastlina z močnimi zdravilnimi učinki
  Deli naprej

  Črna detelja je trajnica s koreniko, ki zraste od 20 do 40 cm v višino. Razširjena je po vsej Evropi in velja za eno pomembnejših rastlin za izboljševanje tal v kmetijstvu. Od maja do septembra so skoraj na vsakem travniku kroglaste rdeče-bele iglaste glavice črne detelje. Iz zalistij pritličnih listov poženejo 30 do 50 cm visoka stebla. Večkrat sta po dve cvetni glavici blizu skupaj. Posamezni lističi so jajčasto podolgovati, celorobi in včasih posuti z rdečkastimi madeži. Cvetovi so rdeči do svetlo škrlatni in so zbrani v kroglastem socvetju.

  Zanimivosti črne detelje

  Črna detelja diši prijetno, sladikasto in medu podobno, celo malo kiselkasto; enak je okus. Črna detelja prihaja iz Anglije in ena od prvih rastlin, ki jih je človek uporabljal kot gnojilo za izboljšanje tal  in kot krmo za govedo. Zaradi tega je bila zelo cenjena že od antičnih časov. Čeprav je črna detelja doma v Evropi, so jo v zdravilstvu začeli uporabljati severnoameriški Indijanci. Z njo so zdravili luskavice, ekceme, druge kožne bolezni. Je eno najstarejših zdravilnih zelišč. Črna detelja je odlična za reševanje težav žensk v meni, čeprav si čaj iz črne detelje lahko privoščijo ženske vseh starosti.

  Druga imena

  Trifoium pratense L., travniška detelja, detala, detela.

  Kje raste?

  Črno deteljo najdemo po suhih travnikih, pašnikih, poljih in na obrobju gozda. Črna detelja je za zemljo zelo izbirčna. Potrebuje bogata, globoka tla in je občutljiva za zastajajočo vodo in za pomladanske pozebe.

  Učinkovine

  Čreslovine, nekaj eteričnega olja, samponine, sluzi, organske kisline, sladkorje in rudninske soli, izoflavoni, flavoni, tanini, fenoli, flavonoidi, selen, kalcij, krom, magnezij, kositer, vitamin B1 in B3, vitamin C, fosfor, baker.

  Kdaj nabiramo črno deteljo?

  Črno deteljo nabiramo jo od maja pa vse do septembra.

  Kaj nabiramo?

  Nabiramo cvetne glavice in tudi celo cvetočo rastlino. Vse odtrgane dele moramo hitro posušiti v senci na prepihu, da ohranijo svojo svežo barvo.

  Učinkovanje in uporaba

  Črno deteljo so v ljudskem zdravilstvu uporabljali pri težavah s prebavo, pri prehladnih obolenjih, črvičenju v trebuhu, pri belem toku, za splošno čiščenje telesa, pri dihalnih težavah. Koristila je tudi pri zunanji uporabi, saj pripravki in obloge blažijo tudi glivična obolenja, luskavico in ekceme. Preprečuje zaprtje, pospešuje izločanje žolča in urina.

  Črno deteljo uporabljajo tudi za uravnavanje  holesterola, lajšanje kašlja,  astme in bronhitisa. Nekatere ženske uporabljajo črno deteljo za lajšanje simptomov menopavze, kot so vročinski oblivi; bolečine ali občutljivost dojk  ter za lajšanje predmenstrualnega sindroma.

  Opombe

  Farmacevti opozarjajo tudi na mogoče stranske učinke, ki naj bi jih zaradi vsebnosti estrogena imela črna detelja, predvsem pri vzpodbujanju rasti nekaterih hormonsko odvisnih tumorjev (rak dojke, rak na maternici). Pitje črne detelje odsvetujejo tudi med nosečnostjo in dojenjem.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.