Zlato mleko

  zlato mleko
  Deli naprej

  Zlato mleko je svoje ime dobilo po svoji značilni zlato rumeni barvi, ki mu jo daje kurkuma. V ajurvedski medicini je zlato mleko zelo cenjeno, saj celostno vpliva na naše telo in ne skrbi le za telesno zdravje, pač pa tudi za umsko in čustveno stanje posameznika. Naj zlato mleko postane del vaše večerne rutine, poglejmo si zakaj.

  Pozitivni učinki zlatega mleka

  Zlato mleko je napitek, ki pomlajuje, hrani in neguje telo. Prinaša dober spanec, saj pomaga tako telesu kot umu, da se sprostita in umirita, prav tako spodbuja nastanek sanj, ki so zelo pomembne tako za telesno kot umsko in čustveno zdravje. Zato zlatemu mleku pravijo tudi ”moon milk”, kar bi lahko prevedli v lunino mleko.
  Pomirja dušo in čustva ter poskrbi za občutek spokojnosti in miru. Hkrati skrbi tudi za močan imunski sistem oziroma pomaga večati našo naravno odpornost.

  A ne le kot del večerne rutine, zlato mleko nam pomaga pri zdravljenju različnih telesnih težav, kot so: nevrološke težave, vnetje sklepov, pozitivno vpliva na prebavo, bolezni srca, … Pozitivno vpliva celo na depresijo, saj jo lajša in celo zmanjšuje možnost za nastanek Alzheimerjeve bolezni oziroma lajša težave, ko je bolezen že prisotna, preprečuje nastanek različnih vrst raka, …

  Ena izmed glavnih sestavin zlatega mleka je kurkuma, več o njej si lahko preberete TUKAJ.

  Priprava zlatega mleka

  Sestavine za 1 skodelico:

  • 2 – 2,5 dl (1 skodelica) kravjega mleka
  • 1 čajna žlička ghee masla (prečiščeno maslo)
  • 1/3 čajne žličke mlete kurkume
  • ščepec mletega črnega popra
  • ščepec mletega cimeta
  • med (po okusu)

  Priprava zlatega mleka

  1. Mleko nalijemo v kozico in postavimo na štedilnik.
  2. Dodamo mu ghee maslo, kurkumo, črni poper in mleti cimet.
  3. Med mešanjem segrevamo do vretja. Tik preden zavre, odstavimo s štedilnika.
  4. Prelijemo v skodelico in počakamo, da se ohladi na okoli 40 °C (da je primeren za pitje) in mu dodamo žličko medu oziroma med po okusu.
  5. Popijemo še vroč oziroma topel napitek.

  Pijemo zvečer.

  Opomba

  Kravje mleko lahko nadomestite tudi z drugim mlekom živalskega (npr. kozje) ali rastlinskega izvora (mandljevo, riževo, kokosovo mleko oziroma napitek).

  Ghee maslo ni obvezen dodatek, se pa priporoča, saj maščoba pomaga kurkumi oziroma njenim učinkovinam, da se absorbirajo v telo. Ghee maslo povsem enostavno lahko pripravite sami, postopek kako, najdete TUKAJ.

  Zanimivost, glede na ajuverdsko medicino, naj bi si vsak posameznik izbral mleko, ki ustreza njegovi doši (doša je vaš ajuveredski tip, ki ustreza glede na vaše značilnosti; poznamo 3 tipe oziroma doše: Pitta, Kapha, Vata).

  Velja opozoriti, da je treba biti pri uživanju kurkume previden. Na dan ne smemo zaužiti več kot 1 čajno žličke kurkume. Prav tako večje količine kurkume niso primerne za tiste. ki so slabokrvni, diabetike in nosečnice. Ob resnih zdravstvenih težavah je potreben posvet z zdravnikom glede uživanja kurkume.

  Rate this post

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.