Kurkuma

  Kurkuma 1
  Deli naprej

  Kurkuma ni samo začimba, ampak v sebi skriva tudi zdravilno moč. Kurkumo imenujejo tudi sveta začimba in je v zdravilstvu prisotna že tisočletja. Poznamo jo še pod nekaterimi drugimi imeni: Kitajska korenina, Indijski žafran ali rumeni ingver (kurkuma je v sorodu z ingverjem).

  Kurkuma

  Kurkuma, Curcuma longa, prihaja iz jugovzhodne Azije. Je trsju podobna trajnica, ki zraste do 1 metra visoko. Njeni listo so veliki in suličaste oblike. Cvetovi so belo-rumene barve.

  Uporablja se tako v kulinariki, kot tudi v zdravilstvu in kozmetiki. Lahko pa jo uporabimo tudi kot naravno barvilo in je kot naravno barvilo tudi registrirana.

  Praviloma uporabljamo kurkumo v prahu (posušeno), a je užitna tudi sveža, tako kot ingver.

  Zdravilni učinki kurkume

  Kurkuma deluje kot antiseptik, zato se uporablja za lajšanje bolečin. Uporablja se tudi za čiščenje in dezinfekcijo opeklin in ran. In pomaga pri lajšanju težav z oteklinami. Z njeno pomočjo pa si lahko celo olajšate neprijetno srbečico.

  Pomaga tudi pri vnetjih in zdravljenju artritisa in revme. Prav tako lajša bolečine, nastale kot posledica revme ali artritisa.

  Ker deluje tudi kot močan antioksidant, varuje črevesje pred prostimi radikali. Pomaga pri pospeševanju in urejanju prebave in presnove. Preprečuje nastanek čirov in je zato cenjena tudi pri lajšanju želodčnih težav.
  Pozitivno vpliva na delovanje jeter in pomaga pri razstrupljanju jeter. Blagodejnoo vpliva tudi na žolčnik. Vpliva na nižanje ravni holesterola v krvi in varuje srce in ožilje.

  Kurkuma ne le da pomaga pri razstrupljanju telesa (jeter), ampak pomaga tudi pri čiščenju krvi.

  Kurkuma pomaga tudi pri lajšanju bolečin v grlu. In pomaga zdraviti vnete dlesni in je odlična pri odpravljanju slabega ustnega zadaha.

  Kurkuma se dobro obnese tudi zoper kandido.
  Pomaga tudi pri lajšanju zgage. V ta namen ščepec kurkume in ščepec soli pomešajte v 2 dl tople vode in popijte.

  Pomaga pri lajšanju težav z depresijo in deluje kot antidepresiv.

  Odpravlja mozolje in preprečuje njihov nastanek. Zdravila naj bi celo luskavico.

  Kurkuma velja tudi za zdravilo zoper raka in povečuje vpliv kemoterapije. Pozitivno vpliva celo Parkinsonovo in Alzheimerjevo bolezen, saj pomaga pri izboljševanju spomina.

  Kurkuma v kombinaciji z drugimi živili

  Za kurkumo je značilno, da če želimo, da bo močneje učinkovala, da jo moramo kombinirati z drugimi živili. Tako je pogosta kombinacija kurkume in popra, kajenskega popra, čilija.

  Previdno pri uživanju

  Kljub vsem naštetim zdravilnim učinkom kurkume, pa z njenim uživanjem ne smemo pretiravati. Priporočena dnevna količina je okoli 4 gramov kurkume v prahu na dan, katero razdelimo na 3 dele (zaužijemo pred vsakim obrokom).

  Kurkuma se odsvetuje nosečnicam in osebam, ki imajo težave s trombociti, saj krukuma vpliva na zmanjšanje lepljivosti trombocitov.

   


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.