Šipkovo olje

  Šipkovo olje 1
  Deli naprej

  Šipek, Rosa canina, je v naših krajih zelo dobro poznana zdravilna rastlina. Je najboljši naravni vir vitamina C in je tako naš nepogrešljiv spremljevalec v zimskem času, saj vitamin C v čaju, skuhanem iz šipka, ostane tudi nekaj ur po tem, ko je bil čaj pripravljen.
  A šipka ne poznamo le v obliki čaja, ampak je zelo cenjeno tudi šipkovo olje, ki je uporabno predvsem v negovalne namene. Spoznajmo ga.

  Šipkovo olje

  Šipkovo olje je lepe, zlato rdeče barve in je v kozmetiki zelo cenjeno, saj je izjemno negovalno. Cenili so ga že v času starih Egipčanov, pa tudi Maji in Ameriški Indijanci. Pa si poglejmo njegove lastnosti.

  Šipkovo olje se pridobiva s hladnim stiskanjem semen šipka, ki se nahajajo v notranjosti rdečih plodov šipka, ki dozorijo v jesenskem času. Je bogato z vitamini: C, E, D in F, vsebuje tudi provitamin A (največ beta-karotena) in tudi veliko vsebnostjo maščobnih kislin kot so Omega-6 in Omega-3 maščobne kisline.
  Prav zaradi svoje bogate sestave je šipkovo olje izjemno primerno za intenzivno antioksidantno nego. Med njegove pozitivne lastnosti lahko vsekakor prištejemo tudi to, da se zelo hitro vpije v kožo in ne pušča mastnih madežev oz. mastnega občutka. Je izjemno vlažilno sredstvo in na koži ustvari poseben zaščitni sloj, ki preprečuje njeno izsušitev.

  Šipkovo olje v uporabi

  Kot že omenjeno, je šipkovo olje primerno za nego suhe in izsušene kože. Primerno je tudi za nego kože po sončenju, še posebej, če je koža opečena, saj takšno kožo izdatno navlaži in prepreči njeno nadaljnjno izsuševanje, hkrati pa pripomore k obnovi in celjenju kože.

  Pomaga tudi pri uravnavanju tena kože in se tako uporablja tudi pri starostnih pegah in drugih manjših barvnih spremembah, ki se lahko pojavijo na koži. Pomaga tudi pri hiperpigmentaciji.

  Dobro se obnese tudi pri negi (in celjenju) kako drugače poškodovane kože in ga tako lahko uporabimo za zdravljenje ekcemov, dermatitisa …

  Suha in razpokana koža na stopalih oziroma petah? Na komolcih? Nahranite in navlažite jo s pomočjo šipkovega olja.

  Lahko ga uporabite tudi kot naravni odstranjevalec ličil, ki z vašega obraza ne bo le odstranil ličil ampak bo poskrbel tudi za njeno nego in navlažitev. Lahko pa si manjšo količino šipkovega olja, po tem, ko ste že temeljito očistili obraz, nanesete na obraz in vmasirate v kožo. Verjemite, koža na vašem obrazu vam bo hvaležna. na podoben način si lahko šipkovo olje nanesete na kožo celotnega telesa po tuširanju. Koža bo mehka, voljna in nahranjena.

  Blagodejno pa ne vpliva le na kožo, ampak je odlično negovalno sredstvo za vlaženje, nego in obnovo krhkih ter suhih nohtov in lasnih konic. Za nego nohtov si šipkovo olje vmasirajte v noht in ob nohtno kožico. Za nego las pa ga po umivanju las nanesite na še vlažne lasne konice.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.