Šipkovo olje: recept za obrazno masko

  Šipkovo olje: recept za obrazno masko
  Deli naprej

  Šipkovo olje je eno izmed naravnih čudes, ki ima številne koristi za zdravje in lepoto. Pridobivamo ga iz plodov divjih vrst šipka (Rosa canina), ki je znan po svoji bogati vsebnosti vitamina C, antioksidantov in drugih hranil. To olje je postalo priljubljeno v svetu naravne medicine in lepotne industrije zaradi svojih neverjetnih lastnosti.

  Kako narediti šipkovo olje doma?

  Najprej morate nabrati sveže šipkove plodove. Najboljši čas za to je pozno poleti ali zgodaj jeseni, ko so plodovi dozoreli. Plodove je treba temeljito očistiti in odstraniti morebitne ostanke stebel in listov. Nato jih lahko drobno sesekljate ali zmiksate.

  Za pridobivanje olja lahko uporabimo dve različni metodi. Prva metoda je hladno stiskanje. Sveže nasekljane plodove damo v čisto stekleno posodo in prelijemo z oljčnim oljem ali sončničnim oljem. Posodo pokrijemo in pustimo, da se vsebina namaka približno 2-3 tedne. Nato olje precedimo in shranimo v steklenici, ki jo hranimo v hladilniku.

  Druga metoda je topla ekstrakcija. V tem primeru plodove postavimo v lonec in prelijemo z oljčnim oljem. Lonec segrevamo na nizki temperaturi približno 3 ure, pri čemer pazimo, da ne zavre. Po tem času olje precedimo in shranimo. Ta metoda je hitrejša, vendar lahko olje postane manj stabilno in ima krajši rok uporabe.

  Zakaj je šipkovo olje koristno?

  Šipkovo olje je prava zakladnica koristnih snovi za naše telo. Najpomembnejša sestavina je vitamin C, ki je ključen za krepitev imunskega sistema, ohranjanje zdrave kože, spodbujanje proizvodnje kolagena in zdravljenje ran. Poleg tega vsebuje tudi vitamine A, E in K ter esencialne maščobne kisline, kot so omega-3 in omega-6. Šipkovo olje je koristno za:

  Izboljšanje imunskega sistema

  Redna uporaba šipkovega olja lahko poveča odpornost organizma proti prehladom in drugim boleznim.

  Lepša in bolj zdrava koža

  Vitamin C in drugi antioksidanti v olju pomagajo pri zmanjševanju gub, izboljšanju tena kože ter lajšanju aken in drugih kožnih težav.

  Pomaga pri prebavi

  Šipkovo olje lahko izboljša prebavni sistem, saj vsebuje prehranske vlaknine, ki spodbujajo zdravo črevesje.

  Podpora zdravju srca

  Omega-3 maščobne kisline v olju znižujejo raven holesterola in lahko zmanjšajo tveganje za srčno-žilne bolezni.

  Recept: hranilna maska za obraz

  Šipkovo olje je vsestransko in ga lahko uporabljate na več načinov. Tukaj je preprost recept za pripravo hranilne maske za obraz:

  Sestavine:

  • 1 žlica šipkovega olja
  • 1 žlica medu
  • 1 žlica jogurta

  Navodil0:

  1. Zmešajte vse sestavine v skledi, dokler ne dobite homogene paste.
  2. Nanesite masko na očiščen obraz in vrat.
  3. Pustite delovati približno 15-20 minut.
  4. Masko sperite s toplo vodo in nato nanesite vlažilno kremo.

  Ta maska bo nahranila vašo kožo, ji povrnila sijaj ter pomagala zmanjšati gube in madeže na koži.

  Šipkovo olje je resnično naravno čudo, ki ima številne koristi za zdravje in lepoto. Z njegovo redno uporabo boste poskrbeli za svoje dobro počutje in ohranili zdravo kožo. Poleg tega ga lahko dodate v prehrano ali ga uporabljate v različnih lepotnih receptih, da izkoristite vse njegove pozitivne učinke.

  Rate this post

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.