Naravno beljenje zob

  Naravno beljenje zob 1
  Deli naprej

  Beli  in sijoči zobje brez rjavih in rumenih madežev so želja vseh. In namesto, da bi posegali po umetnih načinih za beljenje zob, si pomagajmo z naravo.

  Kurkuma, imenovana tudi indijski žafran je rastlina, ki na naše telo deluje blagodejno na najrazličnejše načine. Kurkumin, aktivna sestavina kurkume je tista, ki daje kurkumi njen značilen oranžen videz zaradi katerega kurkumo uporabljamo tudi kot naravno barvilo. A kurkuma je, kljub svoji močni barvi, ki pušča vidne sledi, tradicionalno naravno belilo za zobe. A ne le to, kurkuma je odlična za vzdrževanje ustne higiene, saj deluje antibakterijsko in protivnetno, zmanjšuje tvegaje za nastanek kariesa in blaži simptome vnetih dlesni.

  Naravno beljenje zob s kurkumo

  Za pripravo paste, s katero boste na naraven način pobelili svoje zobe, potrebujete zgolj 3 sestavine katera vsaka na svoj način blagodejno vpliva na zobe in ustno votlino (dlesni).

  Priprava paste za zobe iz kurkume

  Sestavine za pripravo paste za naravno beljenje zob:

  • 8 žlic kurkume v prahu,
  • 4 čajne žličke sode bikarbone,
  • 4 čajne žličke kokosovega olja.

  Priprava paste za naravno beljenje zob

  Vse sestavine odmerite v manjšo posodico in jih dobro zmešajte med seboj tako, da se povežejo. Tako pripravljeno pasto za zobe shranite v stekleni posodici, katero lahko zaprete in porabite v nekaj dneh.
  Zobno pasto iz kurkume uporabljajte kot običajno pasto za zobe. Uporabljate pa jo lahko zgolj enkrat dnevno.

  Učinki paste za zobe iz kurkume

  Kurkuma odstranjuje rumene in rjave madeže z zob, prav tako pomaga pri odstranjevanju zobnega kamna in preprečuje njegov nastanek.

  Ker pasta za zobe iz kurkume in sode bikarbone  vsebuje abrazivna sredstva, ki vplivajo na čiščenje in beljenje zob, pasto lahko uporabljate samo enkrat dnevno, saj bi ob prekomerni uporabi lahko povzročila draženje in občutljivost zobne sklenine.

  Ker ima kurkuma svojo značilno intenzivno barvo, se pripravite na to, da se bo zobna ščetka z uporabo te zobne paste obarvala na rumeno oz. oranžno.

  Ker ne gre za klasično zobno pasto, katero lahko kupimo v trgovini in, ki vsebuje mentol, po uporabi zobne paste iz kurkume in sode bikarbone ne pričakujte občutka svežine, kot ga občutite ob umivanju zob z običajno zobno pasto. Med ščetkanjem zob z zobno pasto iz kurkume in sode bikarbone boste tako občutili značilen, oster in dokaj močan okus kurkume. A nikar ne obupajte, četudi ob prvem ščetkanju okus in občutek v ustih morda ne bo prijeten oziroma takšen, kot ste ga vajeni po ščetkanju. Potrpite, navadili se boste novega okusa te naravne zobne paste za beljenje zob s kurkumo in sodobikarbono.

  Popolna belina zob?

  Naravna zobna pasta za umivanje zob s kurkumo bo vaše zobe pobelila za odtenek ali dva. Drastične spremembe ne pričakujte. Kurkuma res da odstrani rumene in rjave madeže na zobeh (posledica pitja kave, kajenja, prehrane …), nikakor pa ne more vplivati na naravno barvo vaših zob. Tako lahko pričakujete, da se bo naravna barva vaših zob osvežila in povrnila. Spremeniti pa je ne morete.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.