Mazilo iz materine dušice

  Mazilo iz materine dušice 1
  Deli naprej

  Materina dušica je zelišče, ki so ga cenili že Stari Egipčani. Kot učinkovito sredstvo zoper pike različnih žuželk, tudi škorpijonov, pa so jo uporabljali tudi v Starem veku. Materina dušica velja za zel poguma in moči, saj njeno latinsko ime Thymus v prevodu pomeni moč in pogum.

  Materina dušica, Thymus serpyllum, je trajnica, do 20 centimetrov visok grmiček, katerega temno vijolične cvetove, ki so zbrani v socvetju, prepoznamo po značilnem nekoliko ostrem in močnem vonju. Iz materine dušice si lahko pripravimo različne pripravke. Tokrat si lahko preberete kako pripraviti mazilo iz materine dušice, ki bo še kako koristno v času prehladnih obolenj in za nego kože. Več o zdravilnih učinkih mazila iz materine dušice in njegovi pripravi pa v nadaljevanju.

  Mazilo iz materine dušice

  Za pripravo domačega mazila (kreme) iz materine dušice boste potrebovali:

  • 50 g čistega čebeljega voska
  • 1 dl oljčnega olja
  • 5 cl soka materine dušice

  Potrebovali boste še:

  • večjo in manjšo posodo za kuhanje,
  • merilnik tekočin,
  • blender,
  • gazo ali zelo gosto cedilo,
  • metlico za stepanje,
  • posodice za shranjevanje kreme.

  Priprava mazila iz materine dušice

  Materino dušico naberemo skupaj z listi. Olesenelega dela ne nabiramo. Nabrano materino dušico pregledamo, odstranimo morebitne žužke, slabe dele rastline in plevel ali listje. Nato materino  damo v blender in jo zmiksamo. Iz zmiksane materine dušice skozi gazo dobro in res temeljito iztisnemo ves sok. Potrebujemo ga 5 cl (centilitrov).

  Nato v posodi, na vodni kopeli raztopimo čebelji vosek. Vosek stopimo počasi, na nizki temperaturi. Ko je čebelji vosek staljen, ga odstavimo s štedilnika in mu med neprestanim mešanjem z ročno metlico za stepanje dodamo oljčno olje in iz materine dušice iztisnjen sok, ki ju dobro vmešamo v čebelji vosek. Pri dodajanju obvezno ves čas neprestano mešamo. Pustimo, da se ohladi, nato pa (lahko še malo mlačno) mazilo prelijemo (preložimo) v lončke, ki so namenjeni shranjevanju krem, zapremo in hranimo v hladilniku.

  Uporaba domačega mazila iz materine dušice

  Takšno mazilo je krasno za mazanje kože po pikih raznih žuželk in za hitrejše celjenje ran ter odrgnin. Prav tako je zelo dobrodošla v času prehladnih obolenj, pljučnice in bronhitisa, ko si jo namažemo na predel pljuč in pleča. Pomaga tudi pri težavah s sinusi. Pomaga tudi, da si jo v masiramo pri težavah z revmo in drhtenjem udov. Uporabna je tudi za nego kože celotnega telesa, saj vsebuje čebelji vosek in oljčno olje, ki oba delujeta negovalno in hranilno. Pomaga pa tudi zoper glavobol (mazilo si namažemo na zatilje, sence).

  4.6/5 - (18 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja