Domača ognjičeva krema

    Deli naprej
    • 153
      Shares

    Ognjič so poznali že stari Rimljani, ki so bili prepričani, da ognjič zacveti na prvi dan v mesecu. Iz tega izhaja tudi njegovo latinsko ime – Calendula offinicialis. V zdravilne namene se uporabljajo cvetovi ognjiča, ki med drugim vsebujejo: karotinoide, flavonoide, eterično olje, saponoine ter polisaharide.

    Ognjičeva krema bi morala biti del vsake domače lekarne, saj je vsestransko uporabna.

    Uporaba ognjičeve kreme:

    • pomaga pri celjenju ran in krast,
    • mehča in neguje brazgotine po operacijah,
    • deluje antibakterijsko, antiseptično, protivnetni in protivirusno,
    • pomaga odpravljati krčne žile,
    • pomaga odpravljati bradavice,
    • pomaga pri glivičnih vnetjih kože in stopal,
    • lajša bolečine pri pretegnjenih mišicah,
    • na kožo deluje pomlajevalno,
    • blagodejno deluje na vezno tkivo kože in ohranja kožo zdravo ter vzpodbuja njeno delovanje,
    • neguje in celi suho in razpokano kožo,
    • kožo varuje pred vremenskimi vplivi saj kožo neguje in jo hkrati ščiti,
    • neguje kožo na rokah, še posebej v zimskem času,
    • učinkovita je pri negi razpokanih in suhih ustnic,
    • primerna je tudi za nego nežne dojenčkove kože,
    • pomaga celiti in lajša plenične izpuščaje,
    • je dobrodošla pomoč pri hemoroidih in vaginalnih glivičnih vnetjih,
    • primerna je tudi kot nega po daljši izpostavljenosti soncu (sončenju), saj pomirja,
    • zmanjšuje in blaži sončne alergije,
    • lajša srbenje in bolečine zaradi pikov insektov (komarji ipd.),
    • primerna je za nego preležanin,
    • če jo uporabljamo redno pomaga pri negi stopal – mehčanju trde kože na stopalih,
    • primerna je tudi kot nega nečiste, k aknam nagnjene kože.

    Domača ognjičeva krema – recept

    Tako pripravljena je krema je odlična in lahko mazljiva, do odprtja jo hranimo v hladilniku.

    Sestavine

    • 500 g rastlinske masti
    • 10 žlic olivnega olja
    • 100-150 svežih ali posušenih cvetov ognjiča

    Po želji lahko del rastlinske masti ali celoto zamenjate z bio kokosovo mastjo (tista, za kuhanje ni primerna!). Z dodatkom kokosove masti bo ognjičeva krema še bolj hranljiva in nepogrešljiv nege telesa.

    Priprava

    Rastlinsko mast in cvetove ognjiča (uporabimo le cvetke, koške zavržemo) damo v posodo, ki jo postavimo na štedilnik. Na nizkem ognju med mešanjem počasi stopimo vso rastlinsko mast. Pri tem smo še posebej pozorni, da mast ne zacvrči. Tik pred koncem dodamo še olivno olje. Nato pa trenutek preden bi vsebina začela cvrčati odstavimo z ognja. Pustimo na sobni temperaturi, da odstoji vsaj 24 ur (lahko tudi več), nato ponovno segrejemo in pazimo, da ne zavre. Odstavimo in precedimo skozi gazo. Ognjičevo kremo prelijemo v posodice primerne za shranjevanje kreme in pustimo, da se strdi na sobni temperaturi. Nato hranimo v hladilniku kjer počaka tudi več let. Po odprtju lahko ognjičevo kremo hranimo tudi izven hladilnika.

    Domača ognjičeva krema
    5 (100%) 13

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja