Doma pripravljena ustna vodica

  Doma pripravljena ustna vodica 1
  Deli naprej

  Higiena zob in ustne votline sta pomemben del osnovne higiene posameznika. Poleg rednega ščetkanja in uporabe zobne nitke, medzobne ščetke, uporabljamo tudi ustne vodice. In zakaj bi ustno vodico kupovali, če si lahko sami na povsem enostaven način pripravimo domačo ustno vodico, ki bo poskrbela za ustno higieno in zdravje vaših dlesni in zob?

  Trije zavezniki za zdravje ustne votline

  Iz le štirih sestavin si pripravite ustno vodico, ki bo na naraven način poskrbela za zdravje vaših dlesni. Zdrave dlesni so namreč zelo pomembne in so tudi osnova ne le za zdrave zobe, temveč tudi naše splošno dobro počutje in zdravje. Zato nikar ne zanemarite ustne nege in poskrbite, da bodo vaši zobje dolgo lepi in zdravi.

  Sestavine iz katere se ustna vodica pripravi so: žajbelj, sol, sodabikarbona in voda.

  To, da je žajbelj zelišče, ki se odlično obnese za nego in zdravljenje težav z ustno votlino vemo. Kaj pa sol in sodabikarbona? Poglejmo.

  Žajbelj se, med drugim, uporablja za zdravljenje ustne votline in žrela. Pomaga pri tudi pri že vnetih dlesnih. Sveže liste žajblja lahko za nego ustne votline uporabite tudi tako, da v ustih prežvečite žajbljev list.

  Sol morda zveni nekoliko nelogično, a skupaj z žajbljem je prav sol tista, ki je še kako pomembna za zdrave dlesni, ustno votlino in tudi zobe. Poglejmo kako deluje. Sol krepi dlesni, odstranjuje zobni karies in deluje kot naravno belilo.

  Sodabikarbona je zelo učinkovita pri odpravljanju preobčutljivosti zob na dejavnike, kot so hladna, vroča, kisla ali sladka hrana in pijača. Hkrati pa sodabikarbona pripomore tudi k beljenju zob. Njena zelo pomembna lastnost je tudi ta, da ščiti zobe pred zobnimi oblogami in skrbi za ohranjanje alkalnosti v ustni votlini.

  Priprava ustne vodice

  Za pripravo ustne vodice potrebujete:

  • 2 čajni žlički posušenega žajblja,
  • 2,5 dl vode,
  • 1/2 čajne žličke soli,
  • 1/2 čajne žličke sodebikarbone.

  Priprava je nadvse enostavna. Vodo zavrite in z njo prelijte liste posušenega žajblja. Pokrijte in pustite stati okoli 10-15 minut. Nato precedite in počakajte, da se tekočina ohladi do te mere, da postane mlačna. Sedaj domači ustni vodici primešamo še sodobikarbono in sol. Dobro premešajte, da se sol in sodabikarbona dobro stopita in nastane enotna tekočina – domača ustna vodica.
  Tako pripravljeno ustno vodico uporabljajte po vsakem ščetkanju tako, da jo 30-60 sekund žvrkljate po ustih in nato izpljunite.

  Ker pa je narejena iz povsem naravnih sestavin, ima takšna ustna vodica omejen rok uporabe in sicer jo je potrebno porabiti v dveh dneh.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja