Sami si naredite zdravilne zeliščne pripravke

  Sami si naredite zdravilne zeliščne pripravke
  Deli naprej

  Večino zdravilnih rastlin je mogoče gojiti na domačem vrtu, gredici oz. v lončkih. Tako poklicni kot ljubiteljski vrtnarji to prav dobro vedo. Zakaj bi npr. v trgovini ali lekarni kupovali ameriški slamnik, če pa lahko to čudovito rastlino, ki je izredno učinkovita v boju proti prehladu in gripi, brez težav vzgojite tudi doma.

  Tudi če se odločite, da zdravilnih rastlin ne boste gojili doma, lahko osnovne sestavine za pripravo mazil in tinktur kupite pri lokalnih zeliščarjih ali v specializiranih trgovinah, ter jih pripravite sami. Podajamo vam nekaj osnovnih navodil za preproste in učinkovite pripravke, kot so obkladki, tinkture, olja, mazila in čaji, s katerimi si lahko olajšate marsikatero težavo.

  Obkladki

  Obkladki iz celih ali zmečkanih zelišč so primerni za zunanjo uporabo, tako da se oblagajo obolela mesta na koži. Večinoma se uporabljajo za blaženje vnetij, izboljšanje krvnega obtoka in celjenje ran, prask in vreznin.

  Gabez, npr. ima protivnetno delovanje, obenem pa pospešuje regeneracijo, zato je zelo učinkovit pri celjenju podplutb in zvinov. Obkladek se lahko naredi iz svežih ali suhih gabezovih listov, ki jih je potrebno nekoliko navlažiti. Zmes se položi na prizadeto mesto in povije s čisto obvezo.

  Gabezovi obkladki se ne smejo uporabljati pri globljih odprtih ranah, saj se površina lahko prehitro zaceli in zapre, ter tako v notranjosti zadrži bakterije, ki povzročajo vnetje. Za zunanjo uporabo pri površinskih ranah pa je gabez varna izbira.

  Tinkture

  Pri tinkturi se sveža ali mleta zelišča namočijo v alkoholu, ki izlušči in ohrani aktivne sestavine rastline. Ena izmed glavnih prednosti tinktur je njihova dolga obstojnost – vsaj eno leto ali več. Večina tinktur je namenjena notranji uporabi, pri čemer se razrdečijo z vodo. Nekatere tinkture pa so namenjene za uporabo direktno na koži. Cvetovi kamilice npr. so odlična prva pomoč pri celjenju vreznin, prask in modric, saj imajo antibakterijsko delovanja.

  Obstajajo različne metode izdelave tinktur. Tukaj vam predstavljamo eno izmed mnogih: uporabite lahko zdrobljena suha zelišča ali pa sveža mleta zelišča in jih položite v stekleni kozarec. Če želite narediti tinkturo iz kamilic, posušite cvetove in jih zmeljite v prah. Zelišča prelijte z vodko ali čistim alkoholom. Če boste delali tinkturo s suhimi zelišči, uporabite vsaj 40% vodko, če pa s svežimi zelišči, pa 80% vodko. Če boste za tinkturo posegli po čistem alkoholu, pa je bolje, če uporabite suha zelišča, alkohol pa razredčitev z destilirano vodo v razmerju 1:1.

  Mešanico pustite stati približno tri tedne, s tem da jo vsak dan nekoliko pretresete. Pazite, da so sveža zelišča res prekrita s tekočino, saj v nasprotnem primeru lahko pride do gnitja. Po treh tednih mešanico precedite skozi tanko gazo. Na koncu zelišča v gazi še dobro ožemite, da stisnete iz njih zadnjo kapljico. Pustite čez noč, da se tekočina posede in naslednji dan ponovno precedite. Tinkturo shranite v označeni steklenici za nadaljnjo uporabo.

  Olja

  Nekatera zelišča imajo aktivne sestavine, ki se sprostijo v rastlinskih oljih. Taka zeliščna olja se lahko uporabljajo za direktno vtiranje v kožo ob masaži ali pa kot osnova za izdelavo krem, mazil ter balzamov za ustnice.

  Olje s šentjanževko je učinkovito pri modricah, zvinih, oteklinah, brazgotinah in hemoroidih. Uporabite eno enoto svežih cvetov in listov šentjanževke ter tri enote rastlinskega olja. Na voljo sta dve metodi priprave: vroča in hladna.
  Pri vroči metodi dajte olje in šentjanževko v počasni kuhalnik (‘slow cooker’), temperaturo nastavite na 43 – 49 stopinj in pustite da se počasi kuha dva tedna. Mešanico vsak dan premešajte, po dveh tednih pa olje precedite.
  Pri hladni metodi zmešajte olje in šentjanževko in pustite na sobni temperaturi vsaj dva tedna oz. dokler olje ne dobi barve in arome zelišča. Pazite, da so listi potopljeni v olje. Če želite proces pospešiti, postavite steklenico na sončno mesto.
  Pri uporabi olja šentjanževke pa bodite previdni, saj pri nekaterih ljudeh povzroča preobčutljivost na svetlobo.

  Mazila in balzami

  Zeliščna olja se lahko nadaljnje uporabijo tudi za pripravo mazil in balzamov. Nekateri jih raje uporabljajo kot sama olja, saj niso tako mastna.

  Za pripravo mazila uporabite dve žlici staljenega čebeljega voska na eno skodelico olja. Vosek previdno raztopite v vodni kopeli ali pa s počasnim segrevanjem na nizki temperaturi. Če je preveč razgret, se vosek lahko zažge. Vosek lahko kupite pri lokalnih čebelarjih, v specializiranih trgovinah ali preko spleta. Olje segrejte samo toliko, da se vosek dobro premeša, potem pa zmes ohladite. Če je mazilo pretrdo, dodajte še malo olja, če pa je premehko, dodajte še nekoliko voska. Mazila na oljni osnovi lahko čez čas postanejo žarka, zato je priporočljivo dodati vitamin E, ki deluje kot konzervans. Če boste mazilo uporabljali na koži obraza, lahko dodate še glicerin, ki naredi teksturo kreme bolj gladko in mazavo.

  V predstavljenih primerih so v mešanice dodane samo ene vrste zelišč. Če želite kombinirati več zelišč hkrati, imejte na umu, da ima celota močnejše delovanje, kot pa vsota posameznih zelišč. Najbolje je, da pripravite vsako zelišče posebej in na koncu sestavine zmešate. Vsekakor pa je hitreje, če pomešate najprej vsa zelišča in jih potem skupaj namočite v olju, alkoholu oz. naredite obkladek. Uporabljate lahko sveža ali posušena zelišča. Sveža zelišča je treba nasekljati pred tehtanjem oz. merjenjem.

  Čaji

  Zeliščni čaj so ponavadi mešanica večih zelišč. Njihovo delovanje in okus pa sta močnejša kot pri čajih, ki jih kupimo v trgovini. Za pomiritev želodca, še posebej ob prenajedanju, je zelo koristen čaj iz mačje mete, navadne mete in kamilice. V skodelico dajte eno žlico zelišč in prelijte z vročo vodo. Pustite stati 15 minut, precedite in popijte. Okusen in učinkovit je tako topel kot hladen. Če se vam precejanje čaja zdi preveč zamudno, pa lahko uporabite tudi filter vrečke za čaj, v katere nasujete zelišča. Pa na zdravje!


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.