Navadni gabez (Symphytum officinale)

  Navadni gabez (Symphytum officinale)
  Deli naprej

  O navadnem gabezu

  Navadni gabez je rastlina, ki uspeva na vlažnih travnikih, gozdnih robovih, na njivah in ob potokih. Ima krilato steblo in velike, ovalne, z dlačicami posejane liste ter zvončasto oblikovane rožnato-vijolične cvetove. Ob ugodnih pogojih zraste preko 1 metra, cveti pa od maja do julija. Radi ga imajo biovrtnarji, saj njegove korenine segajo globoko v zemljo ter jo bogatijo z minerali, liste pa uporabljajo za zatiranje polžev, izdelavo gnojila in pri kompostiranju.

  Navadni gabez je ena izmed treh pri nas rastočih vrst gabezov. Od ostalih dveh vrst, to je gomoljastega gabeza in čebulastega gabeza, se loči po vretenasti koreniki in korenini brez gomoljastih odebelitev.

  Zdravilni deli navadnega gabeza

  Spomladi izkopavamo korenino gabeza (marec – maj) in v pozni jeseni, v času cvetenja, v maju, pa se nabirajo njegovi zeleni deli.

  Ko nabiramo korenine, jih očistimo vse prsti in ostankov nadzemnega dela, ter jo narežemo po dolgem, naberemo jo na vrvico in sušimo na zraku, lahko pa tudi na umetni temperaturi (ne več kot do 40°C), saj se mora dobro posušiti, drugače rada plesni, kar pa uniči zdravilnost.

  Zdravilne učinkovine: čreslovina, škrob, sitosterol, alantoin, sluzi, aminokisline, aspargin, flavonoidi, vitamin B, različne organske kisline, majhno količino različnih pirolizidinskih alkaloidov.

  Navadni gabez v ljudskem zdravilstvu nekoč in danes

  Navadni gabez (Symphytum officinale)  so gojili za prehranske in medicinske potrebe že pred več kot 2000 leti. Druga ljudska imena za to rastlino so: gabež, gavez, črni koren, izvinek, kostni celivec, opašica, skornik, svaljnik, … Navadni gabez je imel v ljudskem zdravilstvu v preteklosti veliko vrednost, pripravke iz njega so uporabljali za mazanje ran, opeklin, zvinov, oteklin in modric. Ker deluje protivnetno in rahlo protibolečinsko, se uporablja pri revmatskih obolenjih, vnetjih veziva, kosti in pokostnice, pri bolečih mišicah in sklepih. Odličen je tudi pri krčnih žilah, hemoroidih in manjših oteklinah.

  Danes si z gabezovimi pripravki lahko pomagamo pri modricah, ranah in opeklinah, pa tudi pri hujših oblikah, kot so zmečkanine, zvini in zlomi.

  Previdnost pri uporabi navadnega gabeza!

  Po novejših raziskavah in dognanjih  se odsvetuje uživanje pripravkov iz gabeza, saj vsebuje hepatotoksične pirolizidinske alakaloide, zelo strupene za jetra. Zato njegovo uživanje ni več sprejemljivo za zdravljenje sluzničnih vnetij, želodčne in dvanajstnične razjede,  prebavnih krčev, vnetja žolčnika, sklepne revme in putike ter različnih krvavitev. Za paciente, ki so nagnjeni k alergijskim reakcijam, je priporočljiva visoka previdnost tudi pri zunanji uporabi. Strogo pa se odsvetuje njegova uporaba pri nosečnicah, saj lahko povzroči splav in v času dojenja, pri dojenčkih ter pri ljudeh z jetrno ali ledvično okvaro.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.