Malinjak (malina) – Rubus idaeus

  Malinjak (malina) - Rubus idaeus 1
  Deli naprej

  Malinjak, Rubus idaeus, rastlina, ki zraste v višino do enega metra ima več ljudskih imen kot so, malinje, malovje, žlahna malenca, kopina, med njimi pa je najbolj poznano ime malina, kot se imenujejo tudi sadeži. Malinjak, ki izvira iz jugovzhodne Evrope, se je močno razširil tudi pri nas, saj raste prosto v naravi, na sončnih obronkih gozdov, in na posekah, gojimo pa ga lahko tudi doma na vrtu, ali pa si uredimo pravi nasad malinjaka.

  Zdravilni učinki malinjaka

  Maline so uporabljali že v tradicionalni kitajski medicini, za zdravljenje pri okvarah oči in vida, kot tudi v aziatskem zdravstvu, pri preprečevanju premočnih krvavitev. Maline pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami, čistijo črevesje in odpravljajo zaprtost.

  Maline vsebujejo veliko vitamina A, ki skupaj s koncentracijo rutina, pomaga pri okvari oči, vitamin C pa skupaj z rutinom preprečuje premočne krvavitve po celem telesu. Če uživamo jedi ali pa kar same maline, bodo naši lasje močni in lepi, enako koža. Po hujšem telesnem naporu, si za lajšanje pri bolečih in utrujenih nogah, lahko pripravimo vročo kopel iz listov malinjaka. Prevretek iz posušenih listov pa nam pomaga tudi pri gnojni angini in vnetjih ustne sluznice. Za utrujene oči pripravimo zavretek iz posušenih listov, ki ga uporabimo za izpiranje oči, pa tudi kot obkladek, ki namočimo v mlačen zavretek.

  Čaj lahko pijemo večkrat dnevno in je primeren tako za odrasle, kot otroke. Pomaga zoper bruhanje, v pitje se priporoča tudi nosečnicam. Deluje pomirjevalno pri živčnih obolenjih, želodčnih in črevesnih težavah.

  Nabiranje in shranjevanje

  V zdravilne namene uporabljamo liste, cvetove in tudi sadeže – maline. Malinjak cveti od maja pa tja do junija, njegovi rdeči, sočni in okusni sadeži, maline, pa dozorijo v avgustu in septembru. Listi malinjaka so lihopernati, sestavljeni iz 3 do 7 lističev dolgih do 10 cm in so dvojno nazobčani, po zgornji strani zeleni, po spodnji pa skoraj beli, cvetovi pa cvetijo v socvetju in so bele barve.
  Spomladi, ob lepem in suhem vremenu nabiramo in sušimo liste, ki jih sušimo v senčnem, a zračnem in toplem prostoru. Enako je s cvetovi, ki jih prav tako nabiramo v zdravilne namene v času cvetenja. Posušene liste, cvetove in sadeže hranimo lahko v papirnatih vrečkah, če pa smo prepričani, da so dovolj posušeni, pa tudi v steklenih kozarcih ali drugi vrsti embalaže, ki je primerna za shranjevanje živil. Vedno pazimo, da zel nabiramo v čistem okolju.

  Nabiramo in sušimo tudi sadeže, maline, ki jih posušimo v sušilniku sadja in zelenjave ali v ventilatorski pečici, pri čemer naj temperatura ne preseže 40 °C.

  Čaj in poparek iz malinjaka

  Za čaj potrebujemo:

  • 1 žlico zdrobljenih suhih (ali svežih) listov ali cvetov malinjaka,
  • 1 l vode.

  Liste in (ali) cvetove malinjaka prelijemo z 1 litrom vrele vode in pustimo namočeno 5 do 8 minut, nato čaj precedimo in ga pijemo skozi dan.
  Pomaga zoper vnetje želodca in črevesja, zoper drisko, učinkovit pa je tudi pri zdravljenju kašlja in hripavosti.

  Prevretek pripravimo tako, da cvetove ali liste malinjaka prevremo 2 do 3 minute in ga po potrebi ohladimo, nato pa npr. uporabimo za obkladek.

  Preberite tudi: Zdravilen čaj iz malinovih listov


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.